ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντηρητική χαλάρωση σε εστίαση και σχολεία

Μεγάλη ανησυχία μετά την αύξηση των εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια

Με βήμα σημειωτόν θα προχωρήσουν κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας στην περαιτέρω υλοποίηση του πλάνου της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αν και προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει δειλά στις νέες χαλαρώσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της εστίασης.

Στην εξίσωση θα πρέπει να μπουν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, είτε αυτό αφορά τον αριθμό των SMS, είτε αυτό αφορά στην ώρα απαγόρευσης, παράγοντες που θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Την ίδια ώρα, ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών, οι οποίοι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, πλέον, και αναμένεται ότι θα ενταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Αισιοδοξία υπάρχει ανάμεσα στους αρμόδιους, περισσότερο για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν στην Κύπρο θα ξεκινήσει να αυξάνεται σημαντικά η ροή των δόσεων και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο πλάνο οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες, που ήδη πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη σχεδίαση του χάρτη των νέων χαλαρώσεων, ειδικά από τη στιγμή που παρατηρείται με το «καλημέρα» των πρώτων χαλαρώσεων διασπορά σε σχολεία, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και ενδοοικογενειακά. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έξαρση στον αριθμό των περιστατικών COVID-19 και για τις αλυσίδες μετάδοσης. Η αύξηση των νοσηλειών ενισχύει τη θέση του Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι πρέπει οι κινήσεις να γίνουν πολύ αργά και προσεκτικά. Μάλιστα, την Παρασκευή ενημέρωσε τους συναρμόδιους υπουργούς, Εργασίας, Τουρισμού και Παιδείας για την κατάσταση. Πρόβλημα εντοπίζεται και στα σχολεία απ’ όπου ο ιός μεταφέρεται στις οικογένειες, ενώ διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων αφορά σε άτομα 40 και 50 ετών, που επίσης νοσούν. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλειών δείχνει πως η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά υπάρχει η σκέψη πως, αν γίνονται περί τις 15 εισαγωγές καθημερινά, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει την πίεση, αν επιδεινωθεί η κατάσταση εξαιτίας της αποκλιμάκωσης. Νότα αισιοδοξίας, ωστόσο, αποτελεί το ποσοστό των εμβολιασμών, που μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Μέχρι την Πέμπτη, είχαν εμβολιαστεί 93.818 άτομα, ενώ μέχρι και τη Δευτέρα δεν αποκλείεται οι εμβολιασμοί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000.

«Όχι» στο πισωγύρισμα

Την ερχόμενη Τρίτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τον υπουργό Υγείας, για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και τις εισηγήσεις των ειδικών, μία μόλις βδομάδα μακριά από τις νέες χαλαρώσεις, τις οποίες προανήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή, την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων στα σχολεία και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το Προεδρικό εκφράζεται η θέση ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει, είτε εξαγγελίες, είτε υφιστάμενες χαλαρώσεις, με το παζλ να γίνεται πιο περίπλοκο. Ενδεχόμενο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων θα ισούται με νέα αναστάτωση και αποδιοργάνωση της οικονομίας, καθώς πολλοί γονείς θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι, διαφορετικά τα παιδιά θα πρέπει να επιτηρούνται από τους παππούδες, κάτι που δεν ενδείκνυται.

Προκλήσεις εν όψει

Μέχρι στιγμής, δεν επηρεάζεται η άρση περιοριστικών μέτρων σχετικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εμπορίου, Εργασίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού, που καλούνται να ετοιμάσουν και να οριστικοποιήσουν το πλάνο της αποκλιμάκωσης και τα πρωτόκολλα, μέχρι την ερχόμενη βδομάδα. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, όμως, αναμένεται να καταστήσει πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα που αφορούν τον αριθμό των ατόμων.

Οι προκλήσεις που καλούνται οι τεχνοκράτες να αντιμετωπίσουν για την επίτευξη του στόχου μέχρι τις 16 Μαρτίου, είναι ο τρόπος λειτουργίας των χώρων εστίασης, και τα ωράρια σε συνάρτηση με την απαγόρευση μετακινήσεων. Τα σημαντικότερα πρακτικά ζητήματα αφορούν στο ότι οι συγκεκριμένοι είναι χώροι συνάθροισης και από τους πλέον επικίνδυνους εξαιτίας της μη χρήσης μάσκας. Ως εκ τούτου, τα πρωτόκολλα αναμένεται ότι δεν θα διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και θα αφορούν στον αριθμό των ατόμων αναλόγως του εμβαδού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Ακόμα μία σημαντική παράμετρος είναι η εξέταση του ενδεχομένου να λειτουργήσουν χώροι που επιτρέπουν την παρουσία όρθιων θαμώνων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση