ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Ποιες παραλλαγές Covid-19 εντοπίστηκαν

Τι αναφέρουν τα στοιχεία

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο γίνεται γονιδιωματική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 και 194 δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως Όμικρον, ενώ ταυτοποιήθηκαν 3 αλληλουχίες του BQ1, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα του BQ.1 στη χώρα μας παραμένουν τη δεδομένη στιγμή σε χαμηλά επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι το BQ.1, συμπεριλαμβανομένων και των εξελικτικών υποστελεχών του, έχει χαρακτηριστεί από το ECDC ως Παραλλαγή Ενδιαφέροντος (Variant of interest, VOI)

Σημειώνεται ότι για το διάστημα 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2022, έγινε επιτυχής αλληλούχιση σε 194 δείγματα που ταυτοποιήθηκαν ως Omicron (B.1.1.529). Από αυτά τα δείγματα, 4 (2,1%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 1 (0,5%) ως ΒΑ.4 και 189 (97,4%) ως ΒΑ.5.

Ειδικότερα, εκ των στελεχών αυτών έχουν εντοπιστεί κάποια υποστελέχη που είναι κάτω από παρακολούθηση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Variant under Monitoring, VUM). Συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν 3 αλληλουχίες του BQ1 και των εξελικτικών υποστελεχών του, 10 αλληλουχίες του BF.7 και των εξελικτικών υποστελεχών του, 1 αλληλουχία του ΒΝ1.3 που είναι εξελικτικό υποστέλεχος του ΒΑ.2.75, 1 αλληλουχία του ΒΑ.4.6 και 3 αλληλουχίες του BA.2.3.20.

Το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι στην Κύπρο λειτουργεί υπό το συντονισμό της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων σύστημα Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Μέσω του συστήματος, γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος με αλληλούχιση του πλήρους γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή/και στοχευμένα.

Επισημαίνεται ότι το BQ.1, συμπεριλαμβανομένων και των εξελικτικών υποστελεχών του, έχει χαρακτηριστεί από το ECDC ως Παραλλαγή Ενδιαφέροντος (Variant of interest, VOI) από τις 20 Οκτωβρίου 2022 και ήδη έχει εντοπιστεί σε σημαντικά επίπεδα σε διάφορα Κράτη Μέλη.

Από εκτιμήσεις μοντελοποίησης του ECDC, αναμένεται ότι είναι πιθανό να αυξηθεί το ποσοστό του BQ.1 το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα λοίμωξης σε σχέση με τις κυκλοφορούντες παραλλαγές BA.4/BA.5."

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα στη Κύπρο προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο, έναντι όλων των γνωστών παραλλαγών.

Επιπρόσθετα υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα αντιιϊκά φάρμακα, συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά εφόσον χορηγηθούν έγκαιρα, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση το κίνδυνο νοσηλεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση