ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

124 κρούσματα σε δύο ημέρες - Εν αναμονή αποφάσεων

Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας - Περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες αναμένει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης - Έκτακτη σύσκεψη

Της Άντρης Θρασυβούλου

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) και της Τρίτης (13/12) και ανέρχεται σε 124 συνολικά νέα περιστατικά του ιού, κορύφωσε τις ανησυχίες των αρμοδίων με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας για την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα δεδομένα με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τη λήψη αποφάσεων για τον περαιτέρω χειρισμό της κατάστασης.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επέκταση των έκτακτων επιπρόσθετων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στη Λάρνακα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020 και εκπνέουν με βάση το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 14 Οκτωβρίου.  Το ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων με πιθανότερο σενάριο την επικέντρωση στον μέγιστο αριθμό που επιτρέπεται στις συναθροίσεις. 

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στην «Κ» ότι θεωρεί ότι θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ότι αφορά στη Λάρνακα τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο αριθμός των 124 νέων κρουσμάτων σε μόνο δύο ημέρες προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό καθώς εάν υπολογιστεί ότι ο ιός μεταδόθηκε από τον κάθε ασθενή σε ένα άτομο, προκύπτουν άλλα 100 πιθανά κρούσματα. Κατά συνέπειαν, ο κ. Καραγιάννης θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θ' αυξηθεί ενώ ο αριθμός των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ακόμη περισσότεροι δειγματοληπτικοί ελέγχοι από την ομάδα ιχνηλάτησης.

Στο μεταξύ, οι λοιμώξεις που προκύπτουν από τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού προέρχονται κυρίως από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον ενώ ο Δρ Καραγιάννης σημειώνει ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιου (Rt) κυμαίνεται πλέον στο 1,2-1,5.

Ο αριθμός ρεκόρ - Έκκληση από τον Υπ. Υγείας 

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη σκαρφαλώνοντας στα 83, αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει ανακοινωθεί ημερησίως από τις υγειονομικές αρχές από την απαρχή της πανδημίας.

Προτού καν ανακοινωθεί ο αριθμός – ρεκόρ καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός με 58 κρούσματα είχε ανακοινωθεί την 1η Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου έσπευσε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα αποτελέσματα που θ’ ανακοινώνονταν το απόγευμα της Τρίτης τονίζοντας την ανοδική τάση που παρατηρείται. Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας τα τελευταία 24ωρα, η οποία «μάς υποχρέωσε να επεκτείνουμε τα περιοριστικά μέτρα, και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωσή τους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, εξέλιξη την οποία απευχόμαστε».

Ο αρμόδιος Υπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες ζητώντας τη συνεργασία τους, ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να αποτραπεί η δημιουργία μη αναστρέψιμων συνθηκών, που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία πολιτών.

23 κρούσματα εν αναμονή διερεύνησης

Σε ότι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε τα 62 νέα περιστατικά εντοπίστηκαν από σύνολο 3,645 εργαστηριακών διαγνώσεων. Για τα 23 κρούσματα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διερεύνηση, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. 

Το βράδυ της Τρίτης το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχουν δηλωθεί άλλα 21 νέα περιστατικά, τα οποία διερευνώνται. Περαιτέρω στοιχεία για τα συγκεκριμένα περιστατικά θα δοθούν την Τετάρτη.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο, οι αλυσίδες μετάδοσης που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων που προστίθενται στις αλυσίδες που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται επαρκώς με αποτέλεσμα να διασπείρεται επικίνδυνα ο κορωνοϊός σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χώρους εστίασης και κυρίως χώρους στους οποίους συχνάζουν νεαρά άτομα.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ατόμων που υποβάλλονται σε εξέταση επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού η αύξηση των συμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού δείχνει ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, είναι επίσης πολύ μεγάλο.

Να σημειωθεί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δύο άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο τρεις ασθενείς COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση