ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

33χρονη στην Εντατική - Ανήλικοι το 30% των νέων κρουσμάτων

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Της Άντρης Θρασυβούλου

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού και του ποσοστού θετικότητας με φόντο την ινδική μετάλλαξη του ιού αλλά και το χαμηλό ποσοστό νέων που εμβολιάζονται. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων που αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύονται είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είτε διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την Κυριακή 33χρονη διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε απευθείας από το Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Xαράλαμπος Χαριλάου, παρά την καλή κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια εντούτοις τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, από τους 32 ασθενείς  με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στις 15 Ιουνίου, σήμερα έχουν αυξηθεί στους 47. Οι 11 ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ οι 8 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται και σε σχέση με την αύξηση του ποσοστού θετικότητας αλλά και τον εντοπισμό του στελέχους Δέλτα και γι' αυτόν τον λόγο είμαστε σε ετοιμότητα για να έχουμε γρήγορα αντανακλααστικά σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης νοσηλειών», σημειώνει ο κ. Χαριλάου.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ανεμβολίαστη. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 54-55 έτη. 

Κάτω των 18 ετών το 30% των νέων κρουσμάτων 

Στο μεταξύ, ο διπλασιασμός του αριθμού των νέων περιστατικών που καταγράφηκε την Τρίτη (22/6) αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση εντός των επόμενων ημερών. Ο επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος κρούει στην «Κ» τον κώδωνα καλώντας τους νεαρούς να εμβολιαστούν. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά από αρκετό χρονικό διάστημα (122 κρούσματα) δεν αποκλείεται να οφείλεται στην ινδική μετάλλαξη καθώς είναι έξι φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, πλήττοντας περισσότερο νεαρά άτομα που έχουν εντονότερη κοινωνικοποίηση, ενώ ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο σε ανεμβολίαστα άτομα. Ποσοστό 30% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την Τρίτη αφορούσε σε ηλικίες από 15-18 ετών ενώ καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στις Επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου.

Στο μεταξύ ποσοστό 40% των χθεσινών κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας 19-39 ετών. Πρόκειται για τις ηλικίες όπου παρουσιάζεται χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό.

Οι αρμόδιοι καλούν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν με στόχο να μειωθεί το ενδεχόμενο επιμόλυνσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, αποτρέποντας μια νέα έξαρση του ιού.

Καμπανάκι από ECDC

Πάντως εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχει αποστείλει η Κύπρος στο ECDC, ώστε να διαπιστωθεί εάν το ινδικό στέλεχος έχει εισχωρήσει στην κοινότητα.

Την ίδια ώρα, το ECDC έχει σημάνει καμπανάκι για την μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική), αναφέροντας ότι θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

H μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από άλλες κυκλοφορούσες και «υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε ανάλογη σύσταση προχώρησε και το αμερρικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση