ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

34 ευρώ το Υπ. Υγείας, 1050 ευρώ ο ΟΑΥ - Τελεσίγραφο Χατζηπαντέλα για εξηγήσεις

Οι αποκλίσεις σε φάρμακα και αναλώσιμα του καταλόγου Ζ στο στόχαστρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα απέστειλε χθες (Πέμπτη 5 Μαίου) επιστολή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δίνοντας τελεσίγραφο 14 ημερών για να αιτιολογήσει και να εξηγήσει ουσιαστικά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στην τιμολόγηση φαρμάκων και υλικών που εντάσσονται στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα και με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πολίτης» προτού αποσταλεί το τελεσίγραφο μέσω επιστολής του αρμόδιου υπουργού, είχαν προηγηθεί επιστολές από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον ΟΑΥ που αφορούσαν τη σύγκριση τιμών που αφορούσαν ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα υλικά (που υπάγονται στον κατάλογο Ζ) καθώς και φάρμακα που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ αντιστοιχώντας τα με τις τιμές τις οποίες τα αγοράζει το υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό –μεταξύ των στοιχείων που παρατέθηκαν- είναι το παράδειγμα που αφορά κρανιοπλαστική με τοποθέτηση αυτομοσχεύματος (Backstone) και σύμφωνα με τους πίνακες αγοράζεται από το Υπουργείο Υγείας στην τιμή των 34 ευρώ. Η τιμή του στον ΟΑΥ ανέρχεται στα 1050 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η διαφορά των 1016 ευρώ μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 3000% (2961,22% για την ακρίβεια).

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, κυρία Γνώσια Αχνιώτου επιβεβαίωσε την απόκλιση που παρατηρείται στις τιμές κάποιων αναλώσιμων ή φαρμάκων όμως επεξήγησε πως αρχικά η διαφορά (από την αντίστοιχη τιμή που αγοράζει το Υπουργείο Υγείας) έγκειται στο γεγονός πως υπάρχουν αυξημένα έξοδα. Συνέχισε αναφέροντας ότι τα έξοδα αυτά επωμίζεται πλέον και ο προμηθευτής αφού είναι πλέον ο υπεύθυνος τόσο για την αποθήκευση όσο και για τη διανομή.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως ο τρόπος αλλά και η σύμβαση σύμφωνα με την οποία παραλάμβανε το υπουργείο είναι εντελώς διαφορετική ανά είδος προσθέτοντας πως δεν έχουν αυξήσει τις τιμές. Καταληκτικά η κυρία Αχνιώτου «απάντησε» στον Γενικό Ελεγκτή επεξηγώντας πως η τιμή είναι τέτοια γιατί αφορά περισσότερα υλικά από αυτά που συγκρίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση