ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγώνας δρόμου για εμβολιασμό του 65% μέχρι τον Ιούνιο

Εντός των χρονικών πλαισίων το εμβολιαστικό πρόγραμμα – Προς μείωση των ημερήσιων rapid test

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με θετικό πρόσημο κλείνει ο τελευταίος απολογισμός του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για καθυστερήσεις ένεκα των ζητημάτων αξιοπιστίας του εμβολίου της AstraZeneca, οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί, αν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Το ρεζουμέ της θετικής αποτίμησης αποτυπώνεται στο τείχος ανοσίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει αρχίσει να δείχνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στατιστικά η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας αποδίδεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε. Στις ηλικίες των 70 ετών και άνω, με την εμβολιαστική κάλυψη να είναι στο 85%, το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων τις τελευταίες εβδομάδες κινείται κοντά στα 60 έτη. Η εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται να επηρέασε θετικά και τα ημερήσια κρούσματα που σε συνδυασμό με τα μέτρα που λήφθηκαν πριν από το Πάσχα έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και απόκτηση ανοσίας σε αυτούς που είχαν ήδη εμβολιασθεί.

Ο Ιούνιος

Με τα θετικά δεδομένα του εμβολιαστικού προγράμματος, το στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας δεν είναι άλλο από την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων μέχρι τέλη Ιουνίου. Ο κ. Ιωάννου κατά τον απολογισμό υποστήριξε πως «ο στόχος για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού είναι υλοποιήσιμος εντός του χρονικού ορίζοντα που έχουμε καθορίσει για τα τέλη Ιουνίου, αφού μέχρι και χθες ποσοστό 45,2% είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334.258 άτομα), και 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114.476 άτομα)».

Τόσο οι επιστήμονες, όσο και το Υπουργείο Υγείας θεωρούν πως η εξέλιξη της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού έχει αρχίσει να δείχνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Ιωάννου, στην Κύπρο καταγράφεται αυτό το οποίο υπάρχει διεθνώς ως δεδομένο. Ο εμβολιασμούς μειώνει κατά περίπου 95% τη μόλυνση και την ανάπτυξη σοβαρής νόσησης. Ο Υπουργός Υγείας, επικαλούμενος τις προτεραιότητες που τέθηκαν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων, υποστήριξε πως «αυτό οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ιεράρχησης καταγράφονται και στα νοσοκομεία μας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει σημειώσει αισθητή πτώση».

Σημαντικό στοιχείο στην επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό του πληθυσμού σε ποσοστό 65% μέχρι τέλος Ιουνίου είναι οι παρτίδες εμβολίων που αναμένεται να παραληφθούν το επόμενο διάστημα. Από την 1η Ιουνίου θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολίων που θα παραλαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση. Για το εμβόλιο της Pfizer οι εβδομαδιαίες παραδόσεις των 30 χιλιάδων δόσεων αναμένεται να αυξηθούν στις 50 χιλιάδες μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, η διαδικασία είναι περισσότερο περίπλοκη. Ο προγραμματισμός που δίνεται από την εταιρεία είναι μόνο για δυο εβδομάδες, γεγονός που δημιουργεί και στις χώρες προβλήματα στον προγραμματισμό, όπως και το γεγονός ότι σε κάποιες εκ των παραδόσεών η εταιρεία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Θεωρητικά, εντός Ιουνίου θα πρέπει να παραδοθούν 100 -150.000 δόσεις, είπε ο Υπουργός Υγείας. Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson την παρούσα βδομάδα δεν έχουν παραληφθεί οι ποσότητες τους σε όλη την ΕΕ, αλλά οι δόσεις που θα παραλάβουμε τον Ιούνιο είναι 35.000. Από τη Moderna θα παραληφθούν περίπου 30- 40.000 δόσεις. «Εν κατακλείδι, οι ποσότητες είναι αρκετές για να φτάσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης σε πέραν του 65% του πληθυσμού. Άρα, η δυνατότητα όσον αφορά στις δόσεις υπάρχει», είπε ο κ. Ιωάννου.

Θνησιμότητα

Στα θετικά που παρουσιάσθηκαν κατά τον απολογισμό συγκαταλέγονται τα στοιχεία που δείχνουν πως η Κύπρος έχει τον 2ο χαμηλότερο δείκτη θνητότητας από τη νόσο COVID-19 στην ΕΕ. Αυτός ο «σκληρός δείκτης» όπως αποκαλείται από τους επιδημιολόγους, είναι ο πιο καθοριστικός και αντιπροσωπευτικός για την αξιολόγηση της διαχείρισης μιας πανδημίας. Στον απολογισμό ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα πως για τις ηλικιακές ομάδες 18-21 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διευθέτησης ραντεβού.

Κατά την περίοδο του πρώτου κύκλου παραχωρήθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δικαιούχους, τουλάχιστον μια φορά, να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω της εμβολιαστικής πύλης. Το επόμενο διάστημα η προσοχή θα επικεντρωθεί σε όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν προχώρησαν σε διευθέτηση ραντεβού.

Η δεύτερη ευκαιρία

Από σήμερα Τετάρτη, δεύτερη ευκαιρία να κλείσουν ραντεβού θα έχουν οι ηλικίες 61-65. Σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 46-49, και 43-45. Όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας, η διαδικασία επαναπρογραμματισμού ραντεβού θα συνεχισθεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ερωτηθείς ο κ. Ιωάννου για το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας επαναπρογραμματισμού, απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα. «Μπορεί να είναι τρεις εβδομάδες ή τέσσερις. Εξαρτάται και από την ανταπόκριση του κοινού. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας ούτως ώστε αξιοκρατικά και δίκαια να δοθεί ξανά η ευκαιρία, όπως δόθηκε στις πιο μεγάλες ηλικίες αρκετές φορές μέχρι τώρα, να κλείσουν το ραντεβού τους».

AstraZeneca

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσει ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία και το Υφυπουργείου Καινοτομίας, η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους δικαιούχους αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη. Για να καταστεί δυνατή η παράλληλη διεκπεραίωση των ραντεβού, θα γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και με τη σημαντική βοήθεια από εθελοντές επαγγελματίες υγείας. Πάντα με τα εμβόλια της AstraZeneca προχωρά και ο εμβολιασμός από τους προσωπικούς ιατρούς ηλικιών άνω των 20 ετών. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν πέραν των 320 προσωπικών ιατρών και έχουν αποσταλεί πέραν των 26.000 δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση