ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλα 45 περιστατικά βρετανικού στελέχους - Τα 44 στη Λεμεσό

Η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε άλλα 45 δείγματα θετικών ατόμων εντοπίστηκε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, σύμφωνα ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Όπως έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική, προκαλεί περίπου 60% μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και, σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας.

Όπως ενημερώνει το ECDC, η εξειδικευμένη εξέταση για αλληλούχιση στελεχών (sequencing) σε δείγματα που στάλθηκαν από την Κύπρο ήταν επιτυχής σε 78 δείγματα που χρονικά αφορούν την περίοδο που αρχίζει από τον Ιανουάριου μέχρι και τις 6 Μαρτίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία, που προέκυψαν από την εξέταση των δειγμάτων και συσχετίζονται με τον χρόνο που λήφθηκε το θετικό δείγμα:

• Τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουάριος: Σε σύνολο 18 δειγμάτων, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 0%.
• 1-15 Φεβρουαρίου: Σε σύνολο 16 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 31,25%, δηλαδή σε πέντε δείγματα από σύνολο 16.
• 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου: Σε σύνολο 44 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 91%, δηλαδή σε 40 δείγματα από σύνολο 44.

Από τα 45 δείγματα, στα οποία ταυτοποιήθηκε η βρετανική μετάλλαξη, τα 44 αφορούν θετικά περιστατικά από την Επαρχία Λεμεσού (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 73) και το ένα αφορά θετικό περιστατικό από την Επαρχία Πάφου (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 5).

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής, η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%.

Οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, με τις συστάσεις του ECDC να εστιάζουν στην εντατικοποίηση των ελέγχων με την αξιοποίηση των μαζικών ελέγχων, την αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλάξεων.

Σε εναρμόνιση με τις οδηγίες του ECDC, σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας έχει επενδύσει στη συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μέσω της διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, αλλά και των αυξημένων ελέγχων στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας. Η ενδελεχής δε ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών περιστατικών συνέβαλε καθοριστικά στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων και στην απομόνωσή τους, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπούν περαιτέρω εξάρσεις κρουσμάτων στην κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση