ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζουν επισήμως χέρια τα δημόσια νοσηλευτήρια

Υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ βρίσκονται πλέον τα κρατικά νοσοκομεία

Καθοριστικός μήνας ο Ιανουάριος, για τις διεργασίες που γίνονται στον τομέα της Υγείας. Στα πλαίσια των αλλεπάλληλων αρνητικών ανακοινώσεων από αρκετές εταιρείες γιατρών, ως προς την υφιστάμενη κατάσταση του ΓεΣΥ, οι οποίες καλούν τα μέλη τους να μην ενταχθούν στο Σύστημα, αλλά και των αντιδράσεων που προκύπτουν από τις Συντεχνίες των δημοσίων ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες φέρεται να διαφωνούν έντονα με το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμβολαίων που θα τους προσφερθούν για να αφήσουν την δημόσια ταυτότητα τους, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ καταβάλουν προσπάθειες ούτως ώστε να παραμείνουν εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Με το «καλημέρα» του νέους έτους, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, βάζει μπρος τις μηχανές και αναλαμβάνει τη διοίκηση όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων. Συγκεκριμένα από τη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που Υπουργείου Υγείας τα οποία σχετίζονται με τα δημόσια νοσηλευτήρια περνούν υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ, ενώ περίπου πέντε χιλιάδες λειτουργοί υγείας και εργαζόμενοι των κρατικών νοσοκομείων, πλέον θα υπάγονται στη διεύθυνση του Οργανισμού.

Διοίκηση

Η λεγόμενη αυτονόμηση ξεκινά από το πρωί της Τετάρτης, και ο τρόπος που θα διοικούνται από εδώ και στο εξής τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι εντελώς διαφορετικός. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση του δημόσιου τομέα της Υγείας έχει χωριστεί σε τρεις περιφέρειες, της Λευκωσίας, της Λεμεσού – Πάφου και αυτή της Λάρνακας – Αμμοχώστου, ενώ η κάθε μια από αυτές έχει ένα γενικό, ένα οικονομικό και ένα επιστημονικό διευθυντή.

Όσον αφορά την περιφέρεια της πρωτεύουσας, σε αυτή θα περιλαμβάνονται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και όλα τα Κέντρα Υγείας εντός αυτής. Στην περιφέρεια Λεμεσού - Πάφου, θα περιλαμβάνονται τα Γενικά Νοσοκομεία των δύο πόλεων, τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς, και όλα τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται εντός των δύο Επαρχιών. Σχετικά με την περιφέρεια Λάρνακας - Αμμοχώστου, τα Νοσοκομεία τα οποία θα υπάγονται σε αυτή, θα είναι αυτά της Λάρνακας και του Παραλιμνίου, όπως και τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν εντός των δύο Επαρχιών. Σημειώνεται δε, ότι ο Οργανισμός μέχρι στιγμής στεγάζεται στον 3ο όροφο του Υπουργείου Υγείας και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθεί στο δικό του κτίριο.

Αυτονόμηση

Να τρέξει όλες τις διεργασίες για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων καλείται, μεταξύ άλλων, ο ΟΚΥπΥ. Για να μπορεί ωστόσο να καταστεί εφικτή αυτή η διαχείριση, βάσει νόμου, στη κατοχή του Οργανισμού μεταφέρονται όλα τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου γι' αυτό το σκοπό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κομμάτι της σωστής στελέχωσης των νοσηλευτηρίων και όλων των κέντρων υγείας, είναι ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει άμεσα ο Οργανισμός νοουμένου ότι σε έξι μήνες είναι προγραμματισμένη να μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ και οι δημόσιοι λειτουργοί υγείας εκφράζουν καθημερινώς τη δυσαρέσκεια τους για τη καθυστέρηση στο κομμάτι της αυτονόμησης.

Τόσο η ΠΑΣΥΝΟ όσο και η ΠΑΣΥΚΙ, θεωρούν πως Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, δεν έχουν προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την έγκαιρη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ τονίζουν πως δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά εργασιακά θέματα.

Ιδιωτικά Συμβόλαια

Αρνητικό συντελεστή φέρεται να έχουν οι μέχρι στιγμής συναντήσεις του ΟΚΥπΥ με τις Συντεχνίες των δημοσίων ιατρών και νοσηλευτών, όσον αφορά το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμβολαίων που θα προσφέρει ο Οργανισμός στους δημόσιους λειτουργούς υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ θα δώσει ιδιωτικά συμβόλαια σε κάθε κρατικό λειτουργό υγείας προτείνοντας στον κάθε ένα εξ αυτών, να παραιτηθεί από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου και να υπογράψει την ιδιωτική σύμβαση που του προτείνει. Στο πλαίσιο των εν λόγω συναντήσεων, καμία εκ των Συντεχνιών δεν φαίνεται ικανοποιημένη με τα όσα προνοούν αυτά τα συμβόλαια, με την ΠΑΣΕΣΙ να τα χαρακτηρίζει αποτρεπτικά έως προσβλητικά, τονίζοντας παράλληλα, πως «κανείς δεν προτίθεται να υπογράψει συμβόλαιο στην παρούσα του μορφή».

Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε, πως το πρώτο δείγμα γραφής που έχει δώσει ο ΟΚΥπΥ όσον αφορά τα συμβόλαια, «αποδεικνύει ότι δεν είναι τόσο επαγγελματίες στα της διοίκησης των ιατρικών μονάδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Άλλαξε κι ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!!!

Ai Em
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση