ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναδιοργάνωση εν μέσω κρίσης στην Υγεία

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΚΥπΥ σε επίπεδο οργάνωσης και διευθυντικού προσωπικού

Του Γιάννου Λύτρα

Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης ήταν το να κτίσει ένα τείχος γύρω από το σύστημα της υγείας, από την πρώτη κιόλας φάση της εμφάνισης της νόσου COVID-19 στην Κύπρο. Οι προτεραιότητες που τέθηκαν σκοπό είχαν την περιφρούρηση του τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης γι’ αυτό δεν έπρεπε να κληθεί να επωμιστεί ένα τόσο μεγάλο φορτίο, αποτελούμενο από δυσανάλογο όγκο ασθενών, σε σχέση με τις δυνατότητες των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Αυτός ήταν και ο λόγος της λήψης τόσο σκληρών μέτρων περιορισμού, η αποφυγή, δηλαδή, της εξάπλωσης της νόσου στην κοινότητα και η νόσηση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, που δεν θα μπορούσε να τύχει της σωστής διαχείρισης από το σύστημα υγείας. Προβλήματα εντοπίζονται εντός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ως προς την διαχείριση των πόρων και την οργάνωση. Άλλωστε, έγιναν και παραδοχές εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, αλλά και του Υπουργού Υγείας, για αρχικά λάθη τα οποία έπρεπε να δοθεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν, κάτι που τελικά, όπως φαίνεται, έγινε με σχετική επιτυχία.

Η «Αχίλλειος πτέρνα»

Εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, ο ΟΚΥπΥ απέκτησε νέο Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα σε έναν οργανισμό ο οποίος δεν είχε ακόμα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο οργανόγραμμα λειτουργίας, ενώ αντιμετωπίζει και πρόβλημα υποστελέχωσης της διεύθυνσης. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του οργανισμού προνοεί την ύπαρξη 90 ατόμων, αλλά προς το παρόν αποτελείται από μόλις 20. Εξαιτίας των πιο πάνω, προέκυπταν σοβαρά ζητήματα που αφορούσαν την ιεραρχία και τις ευθύνες των μελών του, αλλά αυτό το διάστημα σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες αλλαγών και αξιολόγησης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο χρήζει επίλυσης, αφορά στο καθεστώς εργοδοσίας των μελών του. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ αποτελείται από 6.500 άτομα, επαγγελματίες υγείας και βοηθητικό προσωπικό, ωστόσο από αυτούς οι 6.000 είναι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Υγείας. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός δεν έχει καμία πρόσβαση ή συμμετοχή στην αξιολόγηση και στην ανέλιξη του προσωπικού, μέλη του οποίου εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται σε αρκετές περιπτώσεις με τα μέτρα προστασίας και την χρήση του εξοπλισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον οργανισμό έγιναν και προσλήψεις οι οποίες, εν τέλει, φέρονται να αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννου Λύτρα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ