ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρεμιέρα των rapid test στην μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού

Αύξηση των περιστατικών COVID-19 περιμένουν οι επιστήμονες τις επόμενες μέρες, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ αντιγόνου

Τα αποτελέσματα των 50 πρώτων εργαστηριακών διαγνώσεων με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου δόθηκαν στην δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις μερικές ώρες μετά την έναρξη του προγράμματος ελέγχου. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η διενέργεια αυτών των εξετάσεων θα ανεβάσει τις επόμενες μέρες τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών του νέου κορωνοϊού και θα επηρεάσει και τους επιδημιολογικούς δείκτες, ωστόσο η ανάλυση πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Όσον αφορά στα υφιστάμενα μέτρα που έχουν επιβληθεί μόλις πριν από μερικές μέρες, την ερχόμενη βδομάδα θα αξιολογηθούν, σε συνάρτηση με τους αριθμούς που θα αφορούν στα νοσοκομεία, όπως αναφέρεται στην «Κ» από μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Πιθανή αύξηση περιστατικών

Η αύξηση των εργαστηριακών εξετάσεων – με τα rapid tests – θα αυξήσει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά. Η αύξηση αυτή δεν θα συνεπάγεται επιδείνωση, αλλά θα είναι κατά κάποιο τρόπο πλασματική, αφού θα οφείλεται στον ευκολότερο εντοπισμό των θετικών περιστατικών. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική ανάλυση των νέων αυτών στοιχείων, σε συνάρτηση με τους νοσοκομειακούς δείκτες, επισημαίνεται.

Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, που αυτή την στιγμή είναι η Λεμεσός και η Πάφος, καθώς και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι τα στρατόπεδα, τα γηροκομεία και τα σχολεία. Επίσης, θα βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, που δεν θα εντοπίζονταν διαφορετικά, αφού ο καθένας μπορεί να προσέλθει στα σημεία ελέγχου σε κάθε πόλη για να υποβληθεί σε τεστ. Κατ’ ακρίβεια, το πρόγραμμα ελέγχου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα αφορά όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα – με προτεραιότητα – όσους απασχολούνται σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, διανομείς και επαγγελματίες πρώτης γραμμής.

Η μεθοδολογία

Η λήψη του δείγματος γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως με την μέθοδο PCR. Ο δειγματολήπτης με την χρήση μιας μπατονέτας, η οποία πρέπει να εισχωρήσει βαθιά στην μύτη, λαμβάνει το δείγμα, ωστόσο ο χρόνος που χρειάζεται για την εξαγωγή του αποτελέσματος είναι μέχρι τα 30 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα άτομα τα οποία θα προκύπτουν θετικά μέσα από την διαδικασία του rapid test θα πρέπει να υποβληθούν σε επιβεβαιωτική εξέταση με την μέθοδο PCR.

Το επόμενο βήμα

Την Παρασκευή κατά την παρουσίαση της εθνικής αναφοράς για την πανδημία, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ανέφεραν ότι ανοδική τάση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών έδειχνε η επαρχία Αμμοχώστου. Η τάση αυτή παρακολουθείται στενά, ωστόσο η επιδημιολογική της κατάσταση, όπως και των εναπομεινασών δύο επαρχιών, Λευκωσίας και Λάρνακας, θα ξεκαθαρίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, αφορά στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αν και μια τρίτη επαρχία «νοσήσει», παράλληλα με τις Λεμεσό και Πάφο, δεδομένων και των χαρακτηριστικών που ελήφθησαν υπ’ όψιν για την επιβολή των τοπικών lockdown σε αυτές.

Εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εκφράζεται, κατ’ αρχάς, η ελπίδα ότι το πρόβλημα σε Λεμεσό και Πάφο θα κατασταλεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, όσο δηλαδή θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Κατά δεύτερο, τα πάντα θα κριθούν από το είδος του ενδεχόμενου προβλήματος που θα εμφανιστεί: αν πρόκειται για τοπικά clusters στην μορφή επιδημιών, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά και σταδιακά να αντιμετωπιστούν. Αν, όμως, παρατηρηθεί μετάδοση στην κοινότητα και διαπιστωθεί ότι έγινε διάχυση από άλλες επαρχίες θα υπάρξει ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ολική απαγόρευση μετακινήσεων, καθώς υπάρχει απόθεμα μέτρων που μπορούν να επιβληθούν ενδιάμεσα, όπως αναφέρεται. Χαρακτηριστικά, όπως μας έχει αναφερθεί, ακόμα και ολικό lockdown να επιβληθεί, δεν θα είναι της ίδιας έντασης όπως τον Μάρτιο.

Σε μια βδομάδα τα αποτελέσματα

Τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν αναμένεται ότι θα δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τις επόμενες μέρες, αφού το πρόβλημα στην κοινότητα είναι αρκετά μεγάλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από την επόμενη βδομάδα ενδεχομένως να παρατηρηθεί μείωση των αριθμών των περιστατικών COVID-19, ωστόσο παγίδα ως προς την αποτελεσματικότητά τους ενδέχεται να είναι αποτελέσουν οι πολλές εξαιρέσεις που έχουν δοθεί για τις μετακινήσεις από και προς τις Λεμεσό και Πάφο, αναφέρουν πηγές από την επιστημονική ομάδα. Ακόμα ένας λόγος για να κρατούν μικρό καλάθι οι ειδικοί είναι το κατά πόσον η μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στους νοσοκομειακούς δείκτες, δεδομένου του ότι τα θετικά στον ιό άτομα είναι πολλά και η νόσηση δεν γίνεται αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση