ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναθεώρηση της απόφασης για τους εργαζόμενους χαμηλοσυνταξιούχους ζητεί η ΕΚΥΣΥ

Ζητεί όπως να καλυφθούν αναδρομικά και οι εν λόγω εργαζόμενοι χωρίς να αδικούνται, ούτε βεβαίως να πάρουν περισσότερα από το 60% των απολαβών τους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αναθεώρηση της απόφασης και βελτίωση των προγραμμάτων στήριξης για τους εργαζόμενους χαμηλοσυνταξιούχους ζητεί από την Υπουργό Εργασίας η Ένωση Κύπριων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Ε.ΚΥ.ΣΥ ζητεί όπως να καλυφθούν αναδρομικά και οι εν λόγω εργαζόμενοι χωρίς να αδικούνται, ούτε βεβαίως να πάρουν περισσότερα από το 60% των απολαβών τους συμπεριλαμβανομένου του ποσού της σύνταξης τους με μέγιστο όριο τα 1214 ευρώ όπως ισχύει για όλους τους άνεργους εργαζόμενους.

Η Ε.ΚΥ.ΣΥ, με αφορμή απαντητική επιστολή της Υπουργού σε επιστολή της, αναφέρει ότι «με την επιστολή μας ζητήσαμε να βελτιώσετε τα προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας με το κορωνοϊό για να καλυφθούν αναδρομικά και οι εργαζόμενοι ηλικίας 63 μέχρι 65 χρόνων οι οποίοι έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος τους και παίρνουν τη θεσμοθετημένη σύνταξη με μείωση 12% (πέναλτι)».

Η Ένωση εκφράζει τη λύπη της σημειώνοντας ότι «η αρνητική σας απάντηση δεν βασίζεται στα δεδομένα που έχουν προκύψει με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά παραπέμπει στη νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δεν προβλέπει ανεργιακό επίδομα. Ωστόσο να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν προβλέπεται ανεργιακό επίδομα και για άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων όπως είναι οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίοι καλώς έχουν καλυφθεί και στηριχθεί από τα σχέδια του Υπουργείου σας».

«Το ελάχιστον επίδομα που παρέχεται -αναφέρεται στην απάντηση σας είναι στο ύψος περίπου της ελάχιστης θεσμοθετημένης σύνταξης και οι δικαιούχοι της θεσμοθετημένης σύνταξης που λόγω της πανδημίας δεν εργάζονται συνεχίζουν να λαμβάνουν ολόκληρο το εισόδημά τους από τη θεσμοθετημένη σύνταξη και αν τα εισοδήματά τους είναι πιο κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζεται αναφορικά με το Σχέδιο Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν και το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων ή και το πασχαλινό επίδομα εάν πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια», προστίθεται.

Η Ε.ΚΥ.ΣΥ αναφέρει ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η απάντηση της Υπουργού Εργασίας «δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα θετικό για τον εργαζόμενο χαμηλοσυνταξιούχο, διότι τα κριτήρια του Σχεδίου προβλέπουν δικαίωμα σε επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου αφού ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου . Ως εκ τούτου, όλοι εφόσον συνεχίζουν και εργάζονται αποκλείονται και παραμένουν μόνο με την χαμηλή τους σύνταξη».

«Με βάση τα πιο πάνω ζητούμε όπως αναθεωρήσετε την απόφαση σας και βελτιώσετε τα προγράμματα στήριξης για να καλυφθούν αναδρομικά και οι εν λόγω εργαζόμενοι χωρίς να αδικούνται, ούτε βεβαίως να πάρουν περισσότερα από το 60% των απολαβών τους συμπεριλαμβανομένου του ποσού της σύνταξης τους με μέγιστο όριο τα 1214 ευρώ όπως ισχύει για όλους τους άνεργους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση