ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτερος Λειτουργός OAY: Στόχος οι προϋπολογισμοί ΓεΣΥ στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τέλος 2020

Τριετές πλάνο ανάκτησης χαμένων εσόδων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρά την κατάρτιση τριετούς πλάνου για ανάκτηση των χαμένων εσόδων του ΓεΣΥ, ύψους περίπου €120 εκατομμυρίων, μέχρι το τέλος του 2022, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι να καλυφθεί η απώλεια αυτή και να επανέλθουμε στα επίπεδα των προϋπολογισμών πριν από την κρίση, μέχρι το τέλος του 2020, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Άγγελος Τρόπης.

«Όσο πιο γρήγορα ανακάμψει η οικονομία τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στα επίπεδα των προϋπολογισμών για τους παροχής που είχαμε πριν τον πανδημία του κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Τρόπης.

Ειδικότερα, αναφορικά με το πλήγμα που δέχθηκαν τα έσοδα του ΓεΣΥ από την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Τρόπης είπε ότι «η πανδημία αναμένεται να επιφέρει μια απώλεια εσόδων από €120 μέχρι €130 εκ. για το 2020», εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισφορές των δικαιούχων του ΓεΣΥ παρέμειναν για ακόμη τρεις μήνες στα ποσοστά εισφορών της Α΄ φάση του ΓεΣΥ.

Σημείωσε ότι αυτά τα ποσοστά θα έπρεπε από την 1η Μαρτίου του 2020 να αυξηθούν λόγω της εφαρμογής από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ που περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Υπενθύμισε ότι ποσοστά εισφορών της Α΄ φάσης ανέρχονταν στο 1,7% για τον εργαζόμενο, τους συνταξιούχους και τους εισοδηματίες, 1,85% για τον εργοδότη, 2,55% για τον αυτοτελώς εργαζόμενο και 1,65% για το κράτος, ενώ για την Β΄ φάση, τα αυξημένα ποσοστά ανέρχονται στο 2,65% για τον εργαζόμενο, τους συνταξιούχους και τους εισοδηματίες, 2,9% για τον εργοδότη, 4% για τον αυτοτελώς εργαζόμενο και 4,7% για το κράτος.

Επιπρόσθετα, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ ανέφερε ότι λόγω της ύφεσης που θα βιώσει η οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού και κατ΄ επέκταση της μείωσης των εισοδημάτων και μισθών, αναμένεται ότι η βάση των μισθών και των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι μειωμένη για ένα τρίμηνο σε ποσοστό 50%, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για τους υπόλοιπους μήνες του έτους η μείωση αυτή θα αρχίσει να περιορίζεται και να σβήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2021».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τρόπης επικαλέστηκε τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία θα επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα της στο τέλος του 2021.

Τριετές πλάνο ανάκτησης χαμένων εσόδων

«Αυτό θα προκαλέσει αρκετές απώλειες εσόδων για το ΓεΣΥ και γι΄ αυτό το λόγο καταρτίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ ένα τριετές πλάνο ανάκτησης των χαμένων εσόδων που διαρκεί μέχρι το τέλος του 2022», υπογράμμισε.

Το τριετές πλάνο, σύμφωνα με τον κ. Τρόπη, «προβλέπει κάποιες μειώσεις στις αμοιβές των διαφόρων παροχέων του ΓεΣΥ, οι οποίες είναι πολύ πιο χαμηλές από τις απώλειες εσόδων που θα έχουμε, αλλά και αξιοποίηση των αποθεμάτων που είχε το Σχέδιο το 2019».

«Ότι αποθέματα είχε το ταμείο του ΓεΣΥ το 2019 είτε γιατί ξεκίνησαν οι εισφορές τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Σχεδίου είτε γιατί κάποιοι παροχής δεν μπήκαν στο ΓεΣΥ από την πρώτη ημέρα έναρξης του, την 1η Ιουνίου του 2019, θα χρησιμοποιηθούν μέσα στα πλαίσια του τριετούς πλάνου για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να είναι το Ταμείο βιώσιμο σε βάθος τριετίας», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ποσοστό των μειώσεων που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στους παροχής του ΓεΣΥ, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε ότι θα υπάρξει το 2020 μια επιπρόσθετη μείωση της τάξης του 6% για τα νοσηλευτήρια, σε σχέση με τις συμφωνημένες αμοιβές που θα είχαν με βάση το μνημόνιο που υπεγράφη, και μείωση της τάξης του 10% στον προϋπολογισμό των προσωπικών και ειδικών ιατρών, ενώ αντίστοιχες μειώσεις, όπως είπε, θα γίνουν σε όλους τους παροχής για φέτος.

Έσοδα και δαπάνες 2020

Σύμφωνα με τον κ. Τρόπη, τα πραγματικά έσοδα του ΓεΣΥ από εισφορές για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 ανήλθαν στα €120 εκατομμύρια και από συμπληρωμένες στα €10 εκατομμύρια.

Αναφορικά με τις πραγματικές δαπάνες για υπηρεσίες υγείας που προσφέρθηκαν σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο (Ιανουάριο – Μάιο) του 2020 ανήλθαν γύρω στα €200 εκ.

1.163 παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή

Εξάλλου, ο κ. Τρόπης είπε ότι από την έναρξη της ενδονοσοκομειακής (Β΄ φάση ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου του 2020 μέχρι και την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, είχαν εκδοθεί 1.163 παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και είχαν γίνει 411 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Ανέφερε ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση για την ενδονοσοκομειακή λόγω και της συσσώρευσης των αναγκών λόγω κορωνοϊού και ήταν ο λόγος που το ΔΣ του ΟΑΥ αποφάσισε να μην δώσει τρίμηνη παράταση στην έναρξη της ενδονοσοκομειακής, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι για κάποιες υπηρεσίες που αφορούσαν την Β΄ φάση του ΓεΣΥ όπως είναι οι φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικοί διαιτολόγοι, εργασιοθεραπευτές, τα Τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του ιδιωτικού τομέα, τα ασθενοφόρα του ιδιωτικού τομέα και η ανακουφιστική φροντίδα και αποκατάσταση, αποφασίστηκε τρίμηνη αναστολή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι από άποψης ένταξης των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ «ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά», καθώς 41 από τα 45 νοσηλευτήρια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον πριν τον κορωνοϊό, έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. παρά την μείωση του 6% που έγινε στις συμφωνημένες αμοιβές των νοσηλευτηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X