ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από την Λεμεσό η πλειοψηφία των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ακόμα και άτομα των ηλικιών 40 και 50 ετών νοσηλεύονται σε ΜΑΦ, την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί σημαντικά

Περισσότερες από τα εξιτήρια είναι πλέον οι εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, μια κατάσταση που αντανακλά στην ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών COVID-19 αυτή την στιγμή έχει ως επίκεντρο την Λεμεσό, από την οποία προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των εισαγωγών, τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα και με την Εθνική Αναφορά που έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση, σε αυτή την φάση, παραμένει διαχειρίσιμη, καθώς νοσούν νεότερα σε ηλικία άτομα, τα οποία εξέρχονται των νοσοκομείων σε πιο μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ασθενείς μεταξύ των ηλικιών 40 και 50 ετών χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε συνθήκες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, ακόμα και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Λεμεσιανή αρνητική πρωτιά

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών προέρχεται από την Λεμεσό. Βάσει του πλάνου του Οργανισμού, δεν επιβαρύνεται περισσότερο ο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, καθώς γίνεται διοχέτευση ασθενών και στα άλλα δημόσια νοσηλευτήρια, το Νοσοκομείο Αναφοράς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να δουλεύουν πιο ομαλά οι υποδομές. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται και στα τρία δημόσια νοσηλευτήρια, προέρχεται από την επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Αναφορά, των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών, ο μεγάλος όγκος νέων εισαγωγών παραμένει από τη Λεμεσό, με το 72% των νοσηλευόμενων να αφορούν την Επαρχία Λεμεσού και αφορούν σε 67 περιστατικά, κάτι που απεικονίζεται και στο πιο κάτω γράφημα:

Μέσος όρος ηλικίας

Είναι γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων γενικότερα έχει μειωθεί και, πλέον, ανέρχεται στα 60 έτη. Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι το ότι ασθενείς των ηλικιών 40 και 50 ετών καταλήγουν στα νοσοκομεία, εξαιτίας του ότι καθυστερούν να επικοινωνήσουν με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, όταν προκύψουν θετικοί. Ως εκ τούτου, δεν τυγχάνουν παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν συμπτωματολογία η οποία τους φέρνει στο σημείο να χρειάζονται εισαγωγή.

Πλέον, ο χρόνος παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία είναι μικρότερος, χάριν στο ότι είναι νεότεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επωμίζονται, για την ώρα, μεγάλο βάρος τα νοσηλευτήρια, ούτε να καταγράφονται αυξημένοι θάνατοι. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια που δίνονται, ειδικά τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες, συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Τα χαρακτηριστικά των περιπτώσεων COVID-19 των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις ηλικίες. Οι αριθμοί από την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών και πάνω, αρχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική μείωση, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία που υπάρχει σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση