ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργικό: Επικύρωσε την παύση Αγαθαγγέλου

Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αντιδράσεις για τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση διορισμού του Προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ αφού οι αντιδράσεις που προήλθαν από διάφορες οργανώσεις έφεραν το ΚΕΒΕ σε θέση ν’ αποσύρει μέσω επιστολής του την εισήγηση για διορισμό του την ώρα που ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν υφίσταται θέμα παραίτησης του. Με σημερινή του απόφαση το Υπουργικό επικύρωσε την παύση του κυρίου Πέτρου Αγαθαγγέλου αναφέροντας ότι, To Υπουργικό Συμβούλιο ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 7 (2)(δ) των περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων του 2001 έως 2020 αποφάσισε να παύσει τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου από τη θέση του μέλους του Δ.Σ του ΟΑΥ.


Νωρίτερα:

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σε επιστολή με ημερομηνία 27/07

Σε συνέχεια της ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας που δέχτηκα από εσάς, ενώπιον της επιτροπής σας, σας ενημερώνω ως πρόεδρος του θεσμού που εκπροσωπώ ότι δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ.

Εφόσον αποφασίσατε ως ΚΕΒΕ να ανακαλέσετε την απόφαση σας να εκπροσωπήσω τον θεσμό στο Δ.Σ. του ΟΑΥ οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού μου και να δημοσιοποιήσετε επίσημα τους λόγους της απόφασης σας.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου αλλά και σεβασμού στο κύρος του θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο αγώνας για την θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ και της ιατρικής κοινότητας συνεχίζεται.

Ο υγιής πνεύμονας του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα. Την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού επιστήμονα θα τη προστατεύσω ακόμα και με προσωπικό κόστος. Έχουμε ως προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος. Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, η προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, η διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, ο σεβασμός στον ασθενή και η διασφάλισή της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, αποτελούν την πάγια αποστολή του ΠΙΣ, την οποία οφείλω να προστατεύσω.

Δεν θα επιτρέψω την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπώ από φαινόμενα επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης. Δεν θα επιτραπεί η όποια εκμετάλλευση της ιατρική κοινότητας. Δεν θα επιτρέψω την πολιτικοποίηση στην ευρύτερη της έννοια, του τομέα της υγείας. Οι αλήθειες που ενοχλούν, είναι υπεράνω των ψεμάτων και συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν. Η ιατρική επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και η αποστολή της δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται σε παρασκηνιακούς μηχανισμούς.

Επανέρχεται με νέα γραπτή δήλωση ο Αγαθαγγέλου για διορισμό του

Μετά την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ καλώντας τον ν'αναλάβει την ευθύνη ανάκλησης του διορισμού του καθώς και να δώσει στη δημοσιότητα τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επανήλθε με νέα γραπτή δήλωση. Όπως αναφέρει, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΚΕΒΕ είναι σεβαστές και τονίζει ότι «ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας και που αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο ΠΙΣ, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί». 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο διορισμός στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα αποτελούσε μια ευκαιρία να αρθεί μια αδικία εις βάρος τον ιατρών που δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο διορισμός θα έδινε φωνή στην ιατρική κοινότητα η οποία μέσω του θεσμικού της αντιπροσωπευτικού φορέα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διαπιστωθέντων προβλημάτων στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Είναι γεγονός ότι η απόφαση του ΚΕΒΕ ν’ ανακαλέσει την εισήγηση του για διορισμό μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, έχει προκαλέσει απογοήτευση.

Παρ ‘όλα αυτά, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΚΕΒΕ είναι σεβαστές.

Θεωρώ, επίσης, χρέος μου να ευχαριστήσω δημόσια την ΟΕΒ για τη συνεχή της στήριξη στο έργο που επιτελούν οι ιατροί και για τη συνέπεια που επιδεικνύει στις θέσεις της.

Σε ότι αφορά τα χθεσινά γεγονότα (27 Ιουλίου 2022), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

  • Πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ για απόσυρση της εισήγησης για το διορισμό μου, είχα ενημερώσει εγγράφως το ΚΕΒΕ, ότι ως θέμα αρχής δεν είχα την οποιαδήποτε πρόθεση να απορρίψω το διορισμό και ότι η ευθύνη για απόσυρση της εισήγησης θα έπρεπε να αναληφθεί από το ίδιο το ΚΕΒΕ εγγράφως.
  • Είναι γι’ αυτό που θα ήθελα να καλέσω όσους έχουν προτρέξει και όσους έχουν παρουσιάσει ή αναπαράγει αναληθώς την επιστολή μου προς το ΚΕΒΕ (η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ) ως δήθεν απάντηση στην απόφαση του, όπως αποκαταστήσουν την αλήθεια για σκοπούς αποφυγής περαιτέρω παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Ο υγιής πνεύμονας του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα. Με προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος, θα συνεχίσω να προστατεύω την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού-επιστήμονα, ακόμη και με προσωπικό κόστος.

Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, για το σεβασμό στο ασθενή και τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, συνεχίζεται.

Στον τομέα της υγείας δεν χωρούν φαινόμενα ανήθικης επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης. Οι αλήθειες που ενοχλούν είναι υπεράνω των συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν.

Η αποστολή της ιατρικής επιστήμης και όλων όσοι την υπηρετούμε δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται εν μέσω παρασκηνιακών μηχανισμών.

Διαβεβαιώ το κάθε μέλος μας ότι ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας και που αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο ΠΙΣ, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί.

Η θεσμική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας σε αντίστοιχα Συμβούλια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών διασφαλίζεται και απαιτείται από το σχετικό με τα Εθνικά Σύστημα Υγείας Νόμο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε άμεσα να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναδείξουμε με επιχειρήματα την ανάγκη της ενεργούς και νομικά κατοχυρωμένης συμμετοχής των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες, συναδέλφους και ασθενείς μου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέστειλαν μηνύματα στήριξης και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης του τομέα της υγείας.

Οι ανακρίβειες, αναλήθειες και κινδυνολογία που εκφράστηκε από συγκεκριμένα άτομα το τελευταίο διάστημα δεν θα μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που θα στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και στην επιστημονική μας αξιοπρέπεια.

Αναδίπλωση από ΚΕΒΕ, ασυμβίβαστο, πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων

Το ΚΕΒΕ μέσω ανακοίνωσής του ανακαλεί την εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διορισμό στο Δ.Σ του ΟΑΥ του Προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω λογαριασμού του στο twitter, η πρόνοια που αφορά το ασυμβίβαστο του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επιδέχεται διαφόρων νομικών ερμηνειών και γι’ αυτό αποφάσισε να την ανακαλέσει.

Όπως σημειώνεται από την πολύωρη συνεδρία που είχε για το θέμα του ασυμβίβαστου το ΚΕΒΕ, εγείρεται θέμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων και καθηκόντων για τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ καθώς η σύζυγός του είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ. 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την απόφαση για απόσυρση της εισήγησης για το διορισμό του Δρ. Αγαθαγγέλου, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Δημητριάδης, εξήγησε ότι υπήρξε επικοινωνία μαζί με τον κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος αρνήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του, οπότε στην συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ αποφάσισε να ανακαλέσει την εισήγησή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για διορισμό του.

«Πρέπει να πω ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής βασίστηκε καθαρά πάνω σε νομικού περιεχομένου θέματα -και όχι σε οποιοδήποτε άλλο κώλυμα- το οποίο είχε ο κ. Αγαθαγγέλου να διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση