ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε η χορήγηση της χλωροκίνης στην Κύπρο

Μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στο νησί μας, καθώς και η επιστημοσύνη για τη δημιουργία των φαρμάκων

Στη διάθεση των γιατρών σε όλα τα νοσηλευτήρια είναι τα πρωτόκολλα θεραπείας, τα οποία καθορίστηκαν από τη συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργού Υγείας. Στα εν λόγω πρωτόκολλα περιλαμβάνεται και η χρήση του φαρμάκου χλωροκίνη, το οποίο με βάση διεθνείς μελέτες και στοιχεία, επιδρά θετικά στην έκβαση της πορείας της υγείας ασθενών με κορωνοϊό. Στην Κύπρο το φάρμακο αυτό υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, όπως υπάρχει η γνώση και η επιστημονική κατάρτιση από τις τοπικές εταιρείες παρασκευής φαρμάκων για να το δημιουργήσουν. Όπως πληροφορείται η «Κ», ήδη η χλωροκίνη έχει αρχίσει να χορηγείται στους ασθενείς με τη νόσο COVID-19, με τα στοιχεία για την επίδρασή της σε αυτούς να αναμένονται σε μία περίπου εβδομάδα, ώστε να σχηματιστεί και πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης, υπάρχουν δημοσιευμένα σε επιστημονικά έντυπα του εξωτερικού τα ευρήματα ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, του Didier Raoult, ο οποίος χρησιμοποίησε την υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine) σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζυθρομυκίνη, σε περίπου χίλιους ασθενείς. Ο δρ Κωστρίκκης χαρακτήρισε τα ευρήματα του Γάλλου καθηγητή εντυπωσιακά, ενώ όπως λέει, φαίνεται ότι η χορήγηση στον ασθενή του συγκεκριμένου κοκτέιλ σε πρώιμο στάδιο της νόσησης, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή, βάσει των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων θεραπείας, εξήγησε ο δρ Κωστρίκκης, βάσει πάντα των ευρημάτων, εκδηλώνουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, τα οποία υποχωρούν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τόνισε, υπάρχει και αριθμός άλλων επιστημονικών δημοσιεύσεων, οι οποίες αναφέρουν ότι τα φάρμακα αυτά συνδέονται και με κάποιες παρενέργειες, όπως παθήσεις του μυοκαρδίου και αρρυθμίες. Παρ’ όλ’ αυτά, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη από την ανάγνωση των επιστημονικών μελετών, ο δρ Κωστρίκκης είπε ότι όλες συγκλίνουν προς τη θετική επίδραση των φαρμάκων σε ασθενείς με την νόσο COVID-19.

Στην Κύπρο

Η χλωροκίνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στην Κύπρο, λόγω της δυνατότητας των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας μας να παρασκευάζουν το φάρμακο κατά της ελονοσίας και να το εξάγουν στην Αφρική. Μάλιστα, η χλωροκίνη έχει ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς, όπως ανέφερε στην «Κ» ο δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ», οι κατευθυντήριες οδηγίες έχουν δοθεί, αλλά δεν έχει αποφασιστεί αν θα πρέπει να χορηγείται από τα πρώιμα στάδια της νόσησής τους, όπως σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, έχει χορηγηθεί και προτού καθοριστούν τα πρωτόκολλα θεραπείας και, μάλιστα, ο φάρμακο δόθηκε και σε βαριά ασθενείς. Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν κάποια στοιχεία διαθέσιμα σχετικά με την επίδραση του φαρμάκου στους ασθενείς οι οποίοι το έλαβαν, ο δρ Μάριος Λοΐζου είπε ότι για αυτούς που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αναμένεται σύντομα να φανεί η επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό τους.

Ο δρ Λεόντιος Κωστρίκκης ανέφερε εξάλλου ότι βρίσκεται σε επαφή με τον διάσημο Κύπριο επιστήμονα στην Αμερική K. Νικολάου, ο οποίος είναι συνθετικός χημικός στο Τέξας. Όπως είπε ο δρ Κωστρίκκης, η άποψη του κ. Νικολάου συνηγορεί στο ότι ο συνδυασμός της αζυθρομυκίνης και της χλωροκίνης είναι η κατ’ εξοχήν φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Ο δρ Κωστρίκκης ευελπιστεί ότι το επόμενο διάστημα, δεδομένης της σωστής χρήσης του συνδυασμού αυτών των φαρμάκων από τους κλινικούς ιατρούς, θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών και θα μειώσει τον αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν. Ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής, είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ο ίδιος αρχικά υπολόγιζε για την Κύπρο. Σε μερικές μέρες, μέχρι και μία βδομάδα, πρόσθεσε ο δρ Κωστρίκκης, αναμένει να δει θετικά αποτελέσματα.

Όχι λάθος μηνύματα

Η δρ Ζωή Πανά, μιλώντας στην «Κ» σε σχέση με το θέμα των πρωτοκόλλων θεραπείας, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί μελλοντικά, να αναθεωρηθούν, στην βάση οποιωνδήποτε αλλαγών πιθανόν να προκύψουν σε διεθνές επίπεδο. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα κατά του νέου κορωνοϊού, γι’ αυτό οι θεράποντες ιατροί χορηγούν συγκεκριμένη αγωγή στους ασθενείς σε συγκεκριμένες δοσολογίες. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα στο ευρύ κοινό ότι έχει βρεθεί ένα φάρμακο, ώστε να μην παρατηρηθεί και χαλάρωση, η οποία θα μας οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους. Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επιστημονικά στοχευμένες θεραπείες, αλλά είναι δύο φάρμακα, τα οποία έχουν κάποια δράση κατά του ιού, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είμαστε πλήρως βέβαιοι για το πώς επιδρούν στον οργανισμό και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες. Στοχευμένη θεραπεία θα είναι το εμβόλιο και αυτό δεν αναμένεται σύντομα, ξεκαθάρισε η δρ Ζωή Πανά.

Τώρα βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της παρατήρησης των δεδομένων, ανέφερε η δρ Πανά. Περισσότερα και πιο αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και συμπεράσματα εξάγονται μετά από τη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού δειγμάτων, ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο η επιστημονική ομάδα απεύχεται. Προς το παρόν, οι πληροφορίες που δίνονται στο κοινό πρέπει να είναι απλές και κατανοητές, ώστε να μην μπερδεύουν τους πολίτες και να δίνουν τα λάθος μηνύματα, αλλά να είναι και αξιόπιστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση