ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ασπίδα» για την ινδική μετάλλαξη οι δύο δόσεις

Υπό στενή παρακολούθηση από τους επιδημιολόγους βρίσκεται η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υπό στενή παρακολούθηση από τους επιδημιολόγους βρίσκεται η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Οι προσπάθειες εστιάζουν τώρα στην αναχαίτιση των πιθανοτήτων μετάδοσης της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια των πολιτών αναμένεται να αυξηθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, στις 2 Ιουνίου, στην Κύπρο έχουν ήδη εντοπιστεί δύο δείγματα του ινδικού στελέχους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, η ινδική μετάλλαξη είναι 40%-50% πιο μεταδοτική από την Βρετανική, κάτι που όπως είπε, την καθιστά «υπερμεταδοτική».

«Ασπίδα» οι δύο δόσεις

Για να υπάρξει αποτελεσματική ανοσία κατά του στελέχους απαιτείται η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Μαρία Κολιού. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η ινδική μετάλλαξη έχει προκαλέσει τοπικές αναζωπυρώσεις, λόγω του ότι οι πολίτες δεν είναι σε ψηλό ποσοστό καλυμμένοι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τόσο η Δρ Κολιού όσο και ο Δρ Καραγιάννης, τόνισαν την σημασία αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού πέραν του 65% που ήταν ο αρχικός στόχος, ούτως ώστε η κοινότητα να θωρακιστεί αποτελεσματικά.

Με βάση επίσημα στοιχεία μέχρι και τις 12 Ιουνίου, ποσοστό 59,3% του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί, έλαβε την 1η δόση. Επίσης, ποσοστό 40% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα είτε μετά τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson είτε λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech. 

Από τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, το ποσοστό εμβολιασθέντων τουλάχιστον με την 1η δόση είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό στα άτομα 70 ετών και άνω, ενώ με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων 40-49, 50-59 και 60-69. Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα στην ηλικιακή ομάδα των 30-39. 

Χαμηλό ενδιαφέρον από νεαρούς

Το Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό ηλικίας 18-29 ετών. Όπως αναφέρει, το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στα ποσοστά των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά, με τα περισσότερα νέα περιστατικά COVID να εντοπίζονται κυρίως στα άτομα της ηλικιακής ομάδας κάτω των 30 ετών. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό κοντά στο 95% δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που καθιστά τα άτομα αυτά πιο επιρρεπή στον ιό και στις μεταλλάξεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ Καραγιάνννης εξήγησε ότι οι νεαρότεροι ήταν οι τελευταίοι που κλήθηκαν να εμβολιαστούν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σιγά σιγά θα αδράξουν και αυτοί την ευκαιρία να εμβολιαστούν». Από την πλευρά της η Δρ Κολιού είπε ότι εάν συνεχιστεί το χαμηλό ενδιαφέρον θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος προσέλκυσης των νεαρότερων ηλικιών.

Πάντως, το Υπουργείο Υγείας προτρέπει τους πολίτες που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί να συμβάλουν στο εγχείρημα που είναι σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, θωρακίζοντας έτσι ολόκληρη την κοινωνία. Προειδοποιεί πως ο υπερβολικός εφησυχασμός είναι αυτή την περίοδο ο μεγαλύτερος εχθρός στη μάχη που δίνεται ενάντια στον ιό και μπορεί να φέρει ανατροπή στην επιδημιολογική εικόνα και καθυστέρηση στην ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Νέο κύμα;

Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες άφιξης ενός νέου κύματος στην Κύπρο το Φθινόπωρο, ο Δρ Καραγιάννης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι το νέο στέλεχος θα προκαλέσει προβλήματα. «Ελπίζω αυτά τα προβλήματα να είναι διαχειρίσιμα, δηλαδή να μην ξανά περάσουμε αυτά που περάσαμε τους τελευταίους δυο χειμώνες», συμπλήρωσε. Σύμφωνα μάλιστα με τους δύο επιδημιολόγους, μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκαλέσει η ινδική μετάλλαξη εάν μεταδοθεί εντός της κοινότητας και συνέστησαν όπως συνεχίσει η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Σπριντ για εμβολιασμό του 65% μέχρι τέλος Ιουνίου

Με τους ημερήσιους επιδημιολογικούς δείκτες να συνεχίζουν να έχουν φθίνουσα πορεία η προσοχή του Υπουργείου Υγείας έχει επικεντρωθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στην κάλυψη του στόχου που έχει τεθεί για εμβολιαστική κάλυψη του 65% του πληθυσμού μέχρι τέλος Ιουνίου. Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Υγείας από την Τρίτη 15 Ιουνίου θα ανοίξει την εμβολιαστική πύλη για ηλικίες από 18 έως 39 ετών. Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, οπότε και η πύλη εμβολιασμού θα ανοίξει για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι να εξαντληθούν τα ραντεβού που θα διατεθούν για εμβολιασμό σε Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια. Πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προστίθενται ραντεβού με τα διαθέσιμα εμβόλια που θα παραλαμβάνονται.

Ηλικίες

Ημερομηνία προτεραιότητας στην Πύλη Εμβολιασμού

18-39

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 7:30 το πρωί μέχρι Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 5:30 το απόγευμα

18 ετών και άνω

Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 7:30 το πρωί

«Φρένο» στις αφίξεις από Ινδία

Επιτακτική για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας καθίσταται και η λήψη μέτρων στα αεροδρόμια. Χθες το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για τις αφίξεις από την Ινδία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος της Ινδίας, ανεξαρτήτως εάν κατέχει σε ισχύ άδεια εισόδου ή/και άδεια διαμονής στη Δημοκρατία, εξαιρουμένων:

(i) Κυπρίων πολιτών και μελών της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),

((ii) πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας,

και (iii) υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποκλειστικά τη μόνιμη κατοικία τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας,

(β) τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως (iii) υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους ακόλουθους όρους:

(i) είτε προβαίνουν σε εργαστηριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με ένδειξη αρνητική με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους προς τη Δημοκρατία και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, είτε υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν οι ίδιοι: Νοείται ότι, πρόσωπα κάτω των δώδεκα ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση,

(ii) μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού στα οποία παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους και η ημερομηνία άφιξής τους υπολογίζεται ως ημέρα «0»: Νοείται ότι, το κόστος μεταφοράς και παραμονής των προσώπων στα εν λόγω καταλύματα το επωμίζεται η Δημοκρατία,

(iii) υποβάλλονται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους σε εργαστηριακή εξέταση, το κόστος της οποίας επωμίζεται η Δημοκρατία και όσα εκ των προσώπων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αποδεσμεύονται από το καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού,

(γ) όσα εκ των προσώπων των οποίων επιτρέπεται η άφιξη και/ή είσοδος σύμφωνα με την παράγραφο (α), διαγιγνώσκονται θετικά, είτε με την εργαστηριακή εξέταση που διενεργείται κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, είτε με τη εργαστηριακή εξέταση που διενεργείται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους, παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού και ακολουθείται το σχετικό ιατρικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Νέα εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου

Εξάλλου, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προέβη σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19.

Οι διαφοροποιήσεις θα ισχύσουν από την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, και είναι οι εξής:

  1. Οι δύο πιο κάτω χώρες ταξινομούνται από την Πορτοκαλί στην Πράσινη Κατηγορία:
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  1. Η Κροατία ταξινομείται από την Πορτοκαλί στην Κόκκινη Κατηγορία
  2. Η Ιαπωνία ταξινομείται από την Κόκκινη στην Πορτοκαλί Κατηγορία
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση