ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Ασθμαίνοντας το ΓεΣΥ με λειτουργικά προβλήματα

Με το παλιό σύστημα τα ραντεβού των ασθενών προβλήματα στα κρατικά φαρμακεία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με αρκετά λειτουργικά προβλήματα κύλησε η πρώτη εργάσιμη μέρα για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Παρά την πίστωση χρόνου που δίνεται από πλευράς ασθενών, στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, η εικόνα που παρουσιάζεται από πλευράς λειτουργών δημοσίων νοσηλευτηρίων, είναι απογοητευτική κυρίως για ζητήματα που λογικά θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί πριν την εφαρμογή του Συστήματος Υγείας. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι το περιβόητο λογισμικό, το οποίο πρώτη εργάσιμη μέρα δεν δούλεψε στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως μας έλεγε ο πρόεδρος των κυβερνητικών ιατρών η πλειοψηφία των συναδέλφων του, προμηθεύτηκαν τους κωδικούς πρόσβασης την περασμένη Παρασκευή με την υπόδειξη να μην τους χρησιμοποιήσουν μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως. Όπως μας είπε ο κ. Κούμας η νεότερη ειδοποίηση ήλθε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι γιατροί να μην καταφέρουν να ενεργοποιήσουν τους κωδικούς τους. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στις πρώτες βοήθειες αλλά και στα κρατικά φαρμακεία.

Στο ΓεΣΥ με το παλιό σύστημα

Τη Δευτέρα η πλειοψηφία των ιατρών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το παλαιό σύστημα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ραντεβού ασθενών. Όσοι εκ των γιατρών κατάφεραν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στον καθορισμό νέων ραντεβού. Επίσης οι γιατροί, στο σύνολό τους, δεν είναι εφοδιασμένοι με προσωπικούς υπολογιστές. Ειδικά για τις ορεινές περιοχές, όπως μας λέχθηκε, οι γιατροί που κάνουν περιοδεία δεν είναι εφοδιαμένοι με φορητούς υπολογιστές.

Στα τυφλά ασθενείς

Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται από την πρώτη εργάσιμη μέρα του ΓεΣΥ έχει να κάνει με τους ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για τις νέες διαδικασίες με αποτέλεσμα να αποτείνονται σε όποιο ιατρικό λειτουργό έβρισκαν μπροστά τους. Στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων η κατάσταση παραμένει σε συνθήκες προ ΓεΣΥ, όπου τα ασθενοφόρα μετέφεραν ηλικιωμένους χωρίς παραπεμπτικά, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κούμα αρκετοί ήταν οι ασθενείς που πήγαν στις πρώτες βοήθειες επειδή δεν έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Κατά τη χθεσινή μέρα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου ασθενείς πήγαν στα κρατικά φαρμακεία με χειρόγραφες συνταγές. Ωστόσο εδώ το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με ελλείψεις σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Όπως μας εξηγήθηκε για κάποια φάρμακα δεν έχουν γίνει παραγγελίες.

Θετική η εκκίνηση για ΟΑΥ

Από πλευράς ΟΑΥ η συνολική αποτίμηση που γίνεται, από το περασμένο Σάββατο είναι θετική. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανάφερε στην «Κ» πως είναι ικανοποιημένος από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του ΓεΣΥ, παρά τα κάποια προβλήματα που εμφανίσθηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τα όποια προβλήματα καταγράφονται από το Σάββατο, επιλύονται άμεσα, ώστε το Σύστημα να λειτουργεί ομαλά για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τα φαρμακεία

Στα ιδιωτικά φαρμακεία, η πρώτη εργάσιμη μέρα σε περιβάλλον ΓεΣΥ κύλησε ομαλά. Σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν οι φαρμακοποιοί, η κίνηση στα φαρμακεία για εκτέλεση συνταγών ΓεΣΥ ήταν περιορισμένη, ωστόσο εκεί που χρειάσθηκε διεκπεραιώθηκαν χωρίς προβλήματα μέσω του λογισμικού. Οι φαρμακοποιοί αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός εκτελέσεις συνταγών ΓεΣΥ. Όπως επισημαίνεται από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς, ένα ποσοστό της τάξης του 10% των φαρμάκων που είναι δημοσιευμένα στη λίστα του ΓεΣΥ, δεν υπάρχουν επειδή δεν έχει γίνει η σχετική προμήθεια από τα κρατικά φαρμακεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:52

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:51

Παραλίες μόνο για λίγους σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

«Πρωταράς: από τους χειρότερους προορισμούς.»
Καστέλλος  |  20:00

ΑΒΑΞ: Εξαγόρασε τρεις θυγατρικές της J&P

«NTROPI STON XRISTO IOANNOU KAI THN OIKOGENIA PARASKEVAIDE.  OI IPALLOILOI TOUS STIN TEN GROUP SERVICES ...»
Giorgos- APLIROTOS APERGOS  |  10:53

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο υπουργός Υγείας καθώς και οι ηγεσίες ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ αύριο  Πέμπτη θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε μια πρώτη εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση

Λίστα αλλαγών για τα κενά του ΓεΣΥ

Λίστα με θέματα που χρήζουν βελτιώσεων ή και αλλαγών για ομαλοποίηση της κατάστασης έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους, ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Τα έξι αγκάθια εφαρμογής του ΓεΣΥ

Ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για ομαλοποίηση της κατάστασης – σε αναταραχή φαρμακοποιοί για τα ακριβά φαρμακευτικά ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
X