ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυστηρές προεδρικές υποδείξεις προς ΟΚΥπΥ

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε πλάνο δράσης - πήρε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Οργανισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα να κινούνται σε τροχιά ύφεσης, την κυβέρνηση φαίνεται να την απασχολεί ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει, τελευταία, γύρο από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Ένα ζήτημα που λόγω και της πανδημίας, εκ των πραγμάτων, είχε ατονήσει μιας και τα δημόσια νοσηλευτήρια σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Υπό το πρίσμα επιτάχυνσης των ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση βάζει πίεση στον ΟΚΥπΥ προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση σοβαρών ζητημάτων, όπως η αυτονόμηση των νοσοκομείων, η στελέχωση τους, τα απογευματινά ωράρια λειτουργίας τους, και τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ. Ζητήματα που επηρεάζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των ασθενών. Στο κλίμα αυτό κινήθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του πρόεδρου του ΟΚΥπΥ Μάριο Παναγίδη, του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρίστη Λοϊζίδη, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας κας Χριστίνας Γιαννάκη. Πέρα από την ενημέρωση που έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το πως θα επιλυθούν τα προβλήματα, ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε πλάνο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του.

Οι υποδείξεις

Στο τραπέζι της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο τέθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ. Από τα σοβαρά θέματα και η αυτονόμηση των νοσοκομείων στον απόηχο του θορύβου που ξέσπασε τελευταία με τα όσα είπε δημόσια ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου και πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλου ΟΚΥπΥ Γιώργος Καροτσάκης, ο οποίος συντάχθηκε με τις ανησυχίες των κυβερνητικών ιατρών για τη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Παράλληλα ο κ. Καροτσάκης αναφέρθηκε και σε φαινόμενα αυταρχισμού και απολυταρχισμού από την κεντρική διοίκηση του ΟΚΥπΥ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την ηγεσία του ΟΚΥπΥ επικαιροποίησει του σχεδίου δράσης και συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής του. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας «ο Πρόεδρος ζήτησε όπως υπάρχει στενή συνεργασία του ΟΚΥπΥ με το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Διαβεβαιώσεις ΟΚΥπΥ

Από πλευράς ΟΚΥπΥ οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται αποδόθηκαν στο ρόλο που ανέλαβαν τα δημόσια νοσοκομεία για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κρίστης Λοϊζίδης δημόσια διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει η υλοποίηση βάζοντας χρονοδιάγραμμα το τέλος του τρέχοντος μηνός. «Τώρα που έχουμε ύφεση της πανδημίας, έχουμε αποφασίσει ότι θα το ξεκινήσουμε (σ.σ. την υλοποίηση του action plan) προς το τέλος του μήνα και θα μπουν τα θέματα στη σειρά». Ένα από τα καυτά ζητήματα για τον ΟΚΥπΥ είναι και η λειτουργία των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες, εξέλιξη που όπως γίνεται αντιληπτό θα αναβάθμισή σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επί του προκειμένου ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει αναφέροντας πως την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση με τις συντεχνίες των εργαζομένων, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών τις απογευματινές ώρες.

Νέα σύσκεψη

Της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, την Δευτέρα, θα ακολουθήσει και δεύτερη σήμερα Τρίτη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καθώς και του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Στον απόηχο των απεργιακών μέτρων που λήφθηκαν, η συνδικαλιστική οργάνωση των κυβερνητικών ιατρών, η ΠΑΣΥΚΙ, χαιρέτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας πως «η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δημόσιος Τομέας της Υγείας με προεκτάσεις στη βιωσιμότητα του ΓΕσΥ δεν επιδέχεται άλλης καθυστέρησης». Η στάση που θα τηρήσει η ΠΑΣΥΚΙ στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη θα κινηθεί στο πνεύμα της ανακοίνωσης που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι κυβερνητικοί ιατροί θα μεταφέρουν τη θέση τους «ότι ο ΟΚΥπΥ πάσχει διοικητικά και λειτουργεί αυταρχικά, με αλαζονεία και έπαρση και προσπαθεί να επιβάλει αναχρονιστικές μεθόδους διοίκησης χωρίς την όποια θεσμική διαβούλευση. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει άμεσα». Η ΠΑΣΥΚΙ θα ζητήσει τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ αλλά και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η πρόταση των κυβερνητικών ιατρών είναι όπως την διεύθυνση των Νοσηλευτηρίων θα πρέπει να αναλάβουν άτομα με αποδεδειγμένη γνώση στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας ( κάτοχοι σχετικών πτυχίων) με αποδεδειγμένα επιτυχημένη εμπειρία στη Διεύθυνση Οργανισμών Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση