ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξηση κρουσμάτων εποχικής γρίπης και Covid-19

Προβληματισμοί για διασπορά των ιών μέσα στην εορταστική περίοδο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από δυο χρόνια ύφεσης, ένεκα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, η εποχική γρίπη επανακάμπτει. Η φετινή περίοδος είναι η πρώτη όπου εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος έχουν κάνει την εμφάνισή τους παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού. Στο βασικό ερώτημα αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας από την παράλληλα πορεία των δυο λοιμώξεων η απάντηση των αρμοδίων αρχών είναι: Υπάρχει ανησυχία για φέτος και αναμένεται να έχουμε αύξηση στη μετάδοση των ιών του αναπνευστικού, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των βασικών μέτρων πρόληψης και μετάδοσης των διαφόρων ιών, λόγω της συνύπαρξης της γρίπης με τον COVID-19 καθώς επίσης και λόγω των δεδομένων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο (υψηλά ποσοστά γρίπης, Μάϊος - Ιούνιος 2022). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία του COVID-19 και λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα σοβαρής νόσησης τόσο από τη νόσο COVID - 19 όσο και από τη γρίπη.

COVID-19

Παρά τη μικρή που παρουσιάζουν κάποιοι δείκτες, η πανδημία συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς που δεν προκαλούν ανησυχία και κυρίως δεν ασκούν πίεση στο σύστημα υγεία. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας την εβδομάδα 25 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2022 βασικοί δείκτες της πανδημίας όπως οι νέες νοσηλείες αλλά και τα σοβαρά περιστατικά κινήθηκαν σε διψήφια νούμερα τουτέστιν 93 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, 10 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/2 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 8). Αλλά και στο κομμάτι των νέων περιστατικών η εικόνα για την περίοδο που διανύουμε χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 72.668 διαγνωστικές εξετάσεις. Εντοπίστηκαν 4.011 νέα περιστατικά (σύνολο κρουσμάτων 618.248). Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των εξετάσεων 5,52%.

Γρίπη

Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση ή επιπλοκές, όπως νοσηλεία και σπανιότερα θάνατο. Η έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τη γρίπη αναμένεται να συνεχισθεί το επόμενο διάστημα αν ληφθεί υπόψη το κύριο χαρακτηριστικό της εορταστικής περιόδου που είναι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Απέναντι στη γρίπη αλλά και τον COVID οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό πέντε παρεμβάσεις.

-Αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό

-Χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στις ευάλωτές ομάδες του πληθυσμού.

-Συστήνεται ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

-Χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

-Καλός και επαρκής αερισμός πολυσύχναστων και δημόσιων χώρων, όπως σχολεία, μπαρ και εστιατόρια, γραφεία και δημόσια μέσα μεταφοράς

-Ετοιμότητα και ορθή διαχείριση των περιπτώσεων που πιθανόν χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Κάνοντας μια αποτίμηση του 2022 το πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό, με τους δικαιούχους να απολαμβάνουν, πλεονεκτήματα ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΥΓΕΙΑ