ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βγες από την καραντίνα με rapid αντί για PCR - Όλες οι πληροφορίες

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέες αλλαγές στα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας αλλά και στα πρωτόκολλα που αφορούν την αποδέσμευση κρουσμάτων και επαφών έφεραν οι σημερινές (Τετάρτη 26 Ιανουαρίου) αποφάσεις που σφράγισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα και αρχής γενομένης από τις 28 Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας αντικαθιστά -για την αποδέσμευση στενών επαφών κρουσμάτων κατά την 7η μέρα- την εργαστηριακή εξέταση PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για ταχύτερη αποδέσμευση από την καραντίνα χωρίς τον «βραχνά» της μοριακής εξέτασης με PCR ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για το μέτρο «Test to Stay».

Δείτε αναλυτικά:

(α) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 7η ημέρα όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών και βάσει αυτού πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 10 ημέρες.

  • Συνεπώς, αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα.
  • Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου “test to stay” στα σχολεία οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές αντί για PCR θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για αποδέσμευση την 7η ημέρα.

(Συνεπώς οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για περίοδο 7 ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση