ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Φρένο σε εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πέραν του ΓεΣΥ

Η τροπολογία απαγορεύει από εδώ και μπρος οποιαδήποτε δαπάνη για σκοπούς συνεισφοράς του εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία

ΚΥΠΕ

Με τροπολογία που απαγορεύει από εδώ και μπρος οποιαδήποτε δαπάνη για σκοπούς συνεισφοράς του εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων πέραν του ΓεΣΥ, εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η προφορική τροπολογία που ψηφίστηκε, προνοεί ότι «ουδεμιά δαπάνη διενεργείται για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων στον  οργανισμό, άμα τη λήξει των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι υπάρχουν ημικρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι, ενώ έχει δημιουργηθεί το ΓεΣΥ, εντούτοις διατηρούν το δικαίωμα να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας κάτι που υπονομεύει το ΓεΣΥ. Αυτό όπως είπε πρέπει να τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ημικρατικοί σε άλλες ενέργειες και η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη για μια συνολική λύση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι θα πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη. Πρόσθεσε ότι με τη διευθέτηση αυτή στέλνεται συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα για τους προϋπολογισμούς του 2024. Παράλληλα, είπε, βοηθά να δοθεί ο χρόνος στους οργανισμούς υπέρ μια ομαλής πολιτικής για το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μπει και μια τάξη και στα ταμεία υγείας και ευημερίας που υπάρχουν, ώστε και εκεί να είμαστε σωστή και δίκαιοι. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής και οι εργαζόμενοι στην ελεγκτική υπηρεσία επεσήμαναν αυτό το παράδοξο της ανισότητας μεταξύ των πολιτών. Να συνεισφέρει δηλαδή το κράτος για ιδιωτικές ασφάλειες κάποιων πολύ προνομιούχων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να αναλάβει η Κυβέρνηση να κάνει μια γενική ενημέρωση σε όλους τους οργανισμούς ώστε να λήξει το θέμα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα με βάση το ΓεΣΥ, αλλά όπως είπε τα ταμεία υγείας των διαφόρων ημικρατικών οργανισμών είναι κάτι διαφορετικό, που κτίστηκαν διαφορετικά, από συνεισφορές υπαλλήλων. Ζήτησε επίσης να υπάρξει προβληματισμός για πολλές υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Οργανισμού Νεολαίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση