ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν ανησυχεί για AstraZeneca η Κύπρος

Αναβάλλονται μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής εταιρείας, μέχρι την γνωμοδότηση του EMA

Του Γιάννου Λύτρα

Η ανησυχία που προκλήθηκε σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας παρενεργειών που παρατηρήθηκαν σε πολίτες οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, έφτασε και στην Κύπρο, με το Υπουργείο Υγείας να «παγώνει» τα ραντεβού για εμβολιασμό με το αγγλο-σουηδικό σκεύασμα. Στο εξωτερικό παρατηρήθηκαν επεισόδια θρομβοεμβολής, σε άτομα τα οποία έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, χωρίς ακόμα να έχουν συνδεθεί μαζί του, ενώ στην Νορβηγία υγειονομικός λειτουργός που εμβολιάστηκε με το εν λόγω σκεύασμα, έχασε την ζωή του εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας, με το περιστατικό να είναι το δεύτερο που καταγράφεται στην χώρα. Έκτοτε, η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης βάζουν στην αναμονή τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, μέχρι την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Καθησυχάζει το Υπουργείο

Με την Κύπρο να έχει ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες εμβολιασμούς μέχρι σήμερα κι έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμών να έχει διενεργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι εύλογες οι ανησυχίες που πυροδοτήθηκαν, μετά και την έκταση που έλαβε το θέμα με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη. Παρά τις εύλογες ανησυχίες, το Υπουργείο Υγείας καθησυχάζει σε σχέση με το εμβόλιο, καθώς στην Κύπρο, αναφέρει στην «Κ» αρμόδια πηγή, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε σοβαρή παρενέργεια από οποιοδήποτε εκ των εμβολίων που χορηγούνται μέχρι σήμερα.

Στον «πάγο» μπήκαν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca από τις τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, για προληπτικούς λόγους

Όσον αφορά στην πορεία του πλάνου εμβολιασμού, αυτή θα επιβραδυνθεί σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 18 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο EMA, σε σχέση με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Πηγές με γνώση επί του αντικειμένου, ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε συσχέτιση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο αριθμός των περιστατικών ανά τον αριθμό των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά είναι πολύ μικρός, για να συσχετιστεί με το σκεύασμα. Ωστόσο, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, ο πλέον αρμόδιος οργανισμός για να γνωμοδοτήσει είναι ο EMA, ο οποίος συλλέγει όλα τα δεδομένα από τα κράτη.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι ο Οργανισμός, πριν από μερικές ημέρες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι «τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του EMA είχε αναφερθεί ότι, μέχρι τις 9 Μαρτίου, 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο, είχαν αναφερθεί.

Αλυσιδωτές αναβολές

Στον «πάγο» μπήκαν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca από τις τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από την πιθανή σύνδεση του σκευάσματος με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια αρχή στη Γερμανία. Η σύσταση του Ινστιτούτου έγινε προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «παγώνει» για προληπτικούς λόγους εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται την Τρίτη. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». Τέλος, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Ήδη, από την προηγούμενη Πέμπτη, η Δανία ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω εμφάνισης θρόμβων στο αίμα ορισμένων εμβολιασμένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας, η χορήγηση του εμβολίου θα ανασταλεί για 14 ημέρες. Πρόκειται για το έκτο κράτος-μέλος που αναστέλλει προσωρινά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο. Την ίδια απόφαση έλαβε χθες και η Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση