ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αντέχει την ανακαίνιση το νοσοκομείο Αθαλάσσας

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους νοσηλευτές, που φωνάζουν και για κακοτεχνίες και τραυματισμούς

Του Γιάννου Λύτρα

Σοβαρά και διαχρονικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αθαλάσσας, με τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας να προειδοποιούν με την λήψη δυναμικών μέτρων. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες χρονολογούνται από το 1964, πλέον είναι ακατάλληλες, όπως φαίνεται, να φιλοξενήσουν τους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να συνωστίζονται στους θαλάμους. Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι νοσηλευτές, ως προς τις δυνατότητες και τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους ασθενείς. Την ίδια ώρα, η στατικότητα μερών του κτηρίου δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισής του, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι οι δύο θάλαμοι οι οποίοι θα ανακαινίζονταν θα ενταχθούν στο master plan του νέου κτηρίου.

Οι νοσηλευτές που εργάζονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας έχουν κουραστεί, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης. Πέραν των προβλημάτων που αφορούν τις εγκαταστάσεις, υδραυλικές και ηλεκτρικές, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και πρόβλημα υπερπληρότητας των θαλάμων των ασθενών. Εξήγησε ότι οι ασθενείς τοποθετούνται στους θαλάμους σε αριθμούς οι οποίοι ξεπερνούν το όριο που προβλέπεται με γνώμονα την ασφάλειά τους. Την ίδια ώρα, τίθεται και θέμα υποστελέχωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, δήλωσε ο κ. Πετέλης. Αυτό έχει ως συνέπεια οι νοσηλευτές να εργάζονται διπλές βάρδιες και υπερωριακά, ώστε να υπάρχει ο αριθμός των ατόμων που προβλέπεται, πάντα για λόγους ασφάλειας, στην κάθε βάρδια και στον κάθε θάλαμο. Το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική κούραση των νοσηλευτών.

Οι ευθύνες βαραίνουν το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο κ. Πετέλης, εξηγώντας ότι είχε εξαγγείλει την κτηριακή αναβάθμιση κάποιων άλλων θαλάμων, ωστόσο πλέον κάνει λόγο για αδυναμία εκτέλεσης εργασιών, εξαιτίας της παλαιότητας των κτηρίων, με αποτέλεσμα να πρέπει να κτιστούν καινούργια κτήρια. Ο ίδιος χαιρετίζει την κάθε εξαγγελία, πρόσθεσε, αλλά παράλληλα κακίζει την καθυστέρηση της υλοποίησής τους ή ακόμα χειρότερα, το ενδεχόμενο μη υλοποίησής της.

Ευθύνη για την κατάσταση έχουν και οι ίδιοι οι νοσηλευτές, αναγνωρίζει ο εκπρ. τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, καθώς ανέχονται να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια

Κακοτεχνίες και τραυματισμοί

Οι ασθενείς, άνθρωποι που έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους στα συγκεκριμένα κτήρια, καθώς και οι νοσηλευτές, δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ την δημιουργία του νέου νοσοκομείου, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, ο οποίος μίλησε και για κακοτεχνίες που έγιναν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα την δημιουργία μιας ράμπας, ώστε να έχουν οι ασθενείς ευκολότερη πρόσβαση στα αποχωρητήρια. Στην συγκεκριμένη ράμπα, ωστόσο, τραυματίστηκαν μέχρι σήμερα δύο ασθενείς και ένας νοσηλευτής. Οι ανάγκες στο νοσοκομείο της Αθαλάσσας, ως προς τις διάφορες εγκαταστάσεις, είναι αυξημένες, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Πετέλη, καθώς υπάρχει ο φόβος μην τυχόν και κάποιος ασθενής χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ως επιθετικό όργανο, είτε για να βλάψει τον εαυτό του, είτε για να βλάψει κάποιον άλλον. Ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι νοσηλευτές, αναγνωρίζει, καθώς ανέχονται να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια.

Υπερπληθυσμός

Εξάλλου, ο Πρόεδρος των νοσηλευτών του Κλάδου Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Ανδρέου, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι στο παρελθόν, μέρος της στέγης συγκεκριμένης αίθουσας του νοσοκομείου Αθαλάσσας υποχώρησε δύο φορές, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν τραυματισμοί. Μετά από τα δύο περιστατικά, ο εν λόγω θάλαμος έκλεισε και οι ασθενείς μετακινήθηκαν σε άλλον.

Το πρόβλημα αυτή την στιγμή εντοπίζεται στο γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, ο οποίος εξηγεί ότι από τους περίπου 75 ασθενείς, πλέον ξεπερνούν τους 100. Παράλληλα, ο κ. Ανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, όπως αυτή για την ανέγερση των νέων κτηρίων του νοσοκομείου Αθαλάσσας. Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι η ανέγερση νέων κτηρίων, δεδομένης της αδυναμίας ανακαίνισης των υφισταμένων, θα έχει κάποιο κόστος, όσον αφορά την λειτουργικότητα του νοσοκομείου, ο κ. Ανδρέου δηλώνει ότι θα υπάρξει κάποια πίεση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, καθώς το έργο θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος. Την ίδια ώρα, εκφράζει και τις ανησυχίες του για το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν. «Είχαν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα και το 2019 έπρεπε να ξεκινούσαν οι εργασίες δημιουργίας νέου θαλάμου, αλλά αποφάσισαν ότι έπρεπε να γίνει μελέτη για την στατικότητα του κτηρίου. Τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα έναν χρόνο μετά. Μας πήρε έναν χρόνο για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα αποτελέσματα;», ήταν η επισήμανσή του.

«Τουλάχιστον ανακριβείς» οι ισχυρισμοί

Απαντώντας στην ΠΑΣΥΝΟ, το Υπουργείο Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας χαρακτηρίζει τουλάχιστον αβάσιμους τους ισχυρισμούς για αδράνεια και έλλειψη σχεδιασμών και αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν την ανακαίνιση των δύο θαλάμων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
2. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενημέρωσε το Υπουργείο ότι, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε, δεν είναι εφικτό να ανακαινιστούν οι εν λόγω θάλαμοι. Παράλληλα έγινε εισήγηση όπως οι δύο θάλαμοι ενσωματωθούν στο master plan του νέου Νοσοκομείου.
3. Από τον Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και σήμερα και μετά από πιέσεις του Υπουργείου Υγείας, ετοιμάστηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονικά σχέδια, Σημείωμα Έργου), που θα υποβληθούν εντός των επόμενων ημερών στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ώστε να προχωρήσει η ανέγερση της 1ης φάσης του Νοσοκομείου (δύο θάλαμοι και ΘΕΜΕΑ).
4. Επιπλέον, σε συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα τέλη Ιανουαρίου, η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας τέθηκε, μαζί με τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, ως προτεραιότητες για τα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X