ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν έπεισε ο ΟΚΥπΥ για τεστ και νέα ΜΕΘ

Δεν αποκλείεται να σταλεί ακόμα και στην Δικαιοσύνη η υπόθεση, αν οι απαντήσεις του Οργανισμού δεν πείσουν

Του Γιάννου Λύτρα

Τρεις και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη 2 Ιουλίου, καθώς τα μέλη της, αλλά και οι παρευρισκόμενοι, δεν πείστηκαν από την στάση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ. Ο Οργανισμός καλείτο να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την ανάθεση της διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων στα μέλη του σε ιδιωτικό εργαστήριο και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, καθώς και για την διαδικασία ανάθεσης και ανέγερσης του έργου της νέας ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στάση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών –αμφότεροι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ- οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης για τις ενέργειες που έγιναν επί των πιο πάνω θεμάτων. Μάλιστα, έγινε αναφορά και στο ενδεχόμενο η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αν οι τελικές απαντήσεις δεν πείσουν τον Γενικό Ελεγκτή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο ΟΚΥπΥ σύναψε συμφωνία με συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο για την διενέργεια τεστ στους εργαζόμενούς του, με τιμή των 110 ευρώ και με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στην τιμή των 75 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εκείνη την περίοδο υπήρχαν άλλα πέντε εργαστήρια κατάλληλα για να διεξάγουν αυτά τα τεστ, αλλά ο ΟΚΥπΥ συμφώνησε με εκείνο που ήθελε, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έγινε προσπάθεια για διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος, αφού θα μπορούσαν να γλιτώσουν λεφτά αν εξέταζαν και άλλες επιλογές. Στην περίπτωση αυτή, επεσήμανε, δεν ακολουθήθηκαν οι πρόνοιες περί δημοσίων συμβάσεων, είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαδικασίες με την μορφή του κατεπείγοντος που μπορούν να ακολουθηθούν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνθήκες το επιβάλλουν, ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν.

Νέα ΜΕΘ

Σε σχέση με την ανέγερση της νέας ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Γενικός Ελεγκτής αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ελήφθη η απόφαση για την ανέγερση νέου κτηρίου χωρίς να αξιολογηθούν οι αξιοποιηθούν άλλες επιλογές. Αυτές θα μπορούσαν να ήταν, είπε, ο υφιστάμενος κενός χώρος στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο υφιστάμενος κενός χώρος στο Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου (όροφος) ή η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, που μόλις είχε παραδοθεί. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην απάντηση του ΟΚΥπΥ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός είπε ότι το κόστος μελέτης και κατασκευής καλύφθηκε από δωρεά του ΟΠΑΠ (λεφτά που αφαιρούνται από αυτά που δίνει στην Κυβέρνηση), ωστόσο ο ΟΚΥπΥ όφειλε να ακολουθήσει την διαδικασία δημοσίων συμβάσεων. Αν ο δωρητής και συνάψει συμφωνία με εργολάβο και από κοινού κάνουν την εισφορά σε είδος, δεν πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων. Αν η δωρεά γίνει σε χρήματα, αυτά πρέπει να δοθούν στο κράτος και ο ΟΚΥπΥ πρέπει να ακολουθήσει διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, επεσήμανε ο Γενικός Ελεγκτής. Μάλιστα, με τον Αρχιτέκτονα ο οποίος τελικά είχε επιλεγεί, δεν υπεγράφη συμβόλαιο.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι διαδικασίες για την ανάθεση της διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων και για την ανέγερση της νέας ΜΕΘ θα έπρεπε να εγκρίνονταν τουλάχιστον από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, προτού προχωρήσουν στην εφαρμογή, κάτι που δεν έγινε. Η μοναδική έγκριση αφορούσε στις δαπάνες για την εκτέλεση των ανωτέρων εργασιών και εξετάσεων.

Ανάγκη για αμεσότητα

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, σε σχέση με τα μοριακά τεστ, λόγω της μη επάρκειας σε στυλεούς, αποτάθηκαν στο ΙΝΓΚ για να πληροφορηθούν ότι το κόστος θα ήταν στα 110 ευρώ. Ωστόσο, επειδή θα πραγματοποιούσαν μεγάλο αριθμό εξετάσεων, ζήτησαν όπως το κόστος μειωθεί κι έτσι η συμφωνία έκλεισε στα 75 ευρώ. Αρχικά θα γίνονταν ισόποσα τα τεστ με το ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά τελικά συμφωνήθηκε η παραχώρηση σε αυτό των 1300 και των υπολοίπων 4700 στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Η κατάληξη ήταν όπως το ΙΝΓΚ και το ιδιωτικό εργαστήριο διενεργούσαν 1700 τεστ έκαστο και τα υπόλοιπα 2300 να γίνονταν στα μικροβιολογικά μας εργαστήρια.

Σε σχέση με την νέα ΜΕΘ, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε ότι η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την εξάπλωση της πανδημίας επέβαλλε όπως γίνονταν άμεσα οι διαδικασίες. Γι’ αυτό η επιλογή των τριών εργολάβων οι οποίοι είχαν κληθεί να δώσουν προσφορές έγινε εντελώς τυχαία, χωρίς να προηγηθούν οι διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών –όχι ο επιτυχών- είχε οικογενειακή σχέση με μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ δεύτερος εργολάβος είναι γνωστός του, κάτι που είχε τεθεί εις γνώσιν του Γενικού Ελεγκτή, όπως ειπώθηκε.

Ενδεχόμενο ποινικών υποθέσεων

Ωστόσο, οι απαντήσεις που έδωσε ο ΟΚΥπΥ δεν φάνηκε να πείθουν τους βουλευτές, όπως και το ότι δεν είχαν δοθεί συγκεκριμένα για τα καυτά θέματα των τεστ και της νέας ΜΕΘ. Όπως προέκυψε από τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής Ελέγχου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, είτε δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που προνοούνται από την νομοθεσία σε σχέση με την ανάθεση έργων, είτε παρανόμησαν εν γνώσει τους. Οι ερωτήσεις τίθεντο σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, καθώς οι απαντήσεις που δίδονταν δεν κάλυπταν τα ερωτήματα, ενώ είχε αναφερθεί ότι δεν αποκλείεται να προκύπτουν ποινικές υποθέσεις για παράβαση των κανονισμών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ. Συγκεκριμένα, αμφότεροι ανέφεραν ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης σε σχέση με την έγκριση της διαδικασίας για την ανάθεση του έργου ανέγερσης της νέας ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως ούτε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Μάλιστα, διαχώρισαν την έγκριση της δαπάνης η οποία όντως εδόθη από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, από την έγκριση της διαδικασίας η οποία δεν έγινε ποτέ. Τέλος, όπως αναφέρθηκε, δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε ενημέρωση προς το Υπουργείο Οικονομικών, επί των δύο θεμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση