ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαφωνίες για την 3η δόση εμβολίου από τους 18 και άνω

Υπέρ της λήψης άμεσης απόφασης το Υπουργείο Υγείας - Διαφωνίες από μέλη της αρμόδιας Επιτροπής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη λήψη πολιτικής απόφασης για χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου από τους 18 ετών και άνω. Το όλο ζήτημα φαίνεται να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις μιας και οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν στην ύπαρξη διαφωνιών εντός της Επιτροπής, στην οποία συζητείται το όλο θέμα προκειμένου να ετοιμασθεί η εισήγηση που θα πάει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», το Υπουργείου Υγείας φαίνεται να προκρίνει την κάθετη μείωση των ηλικιακών ορίων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση. Αντί της σταδιακής μείωσης του ορίου που σήμερα είναι από τους 50 και άνω, προκρίνεται η λήψη απόφασης για χορήγηση της 3ης δόσης από τους 18 και άνω εφόσον έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες από τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου. Άποψη που φαίνεται να διατύπωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που έγινε με μέλη της Επιτροπής. Πηγές της «Κ» από το Υπουργείο Υγείας λένε πως το όλο θέμα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα πάει ενώπιον της επόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Να υπενθυμίσουμε πως η χορήγηση της 3ης δόσης από τους 18 και άνω έχει απασχολήσει σε πολιτικό επίπεδο. Οι πληροφορίες της «Κ» ήθελαν τον Υπουργό Υγείας να πήγαινε με σχετική πρόταση στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κάτι που τελικά που δεν έγινε.

Οι διαφωνίες

Οι διαφωνίες που φαίνεται να εκφράζονται για την άμεση επέκταση του εμβολιασμού με την 3η δόση στους 18 και άνω, προέρχονται από ειδικούς οι οποίοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση για θέματα πανδημίας. Το σκεπτικό των διαφωνούντων στηρίζεται στο ευρύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. Αυτό το οποίο τέθηκε υπό συζήτηση στην τελευταία σύναξη της Επιτροπής που χειρίζεται το όλο θέμα ήταν πως δεν υπάρχει λόγος λήψης άμεσων αποφάσεων και προς θα πρέπει να δοθεί χρόνος για νέα αξιολόγηση σε βάθος. Επίσης υποστηρίχθηκε πως θα πρέπει να δοθεί βάρος στην αύξηση των ποσοστών του βασικού εμβολιαστικού σχήματος, στην κατηγορία των 45 ετών και κάτω. «Δεν μπορεί να παίρνεις αποφάσεις για την αναμνηστική δόση την ώρα που υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολιάστων ή που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και με τις δυο δόσεις», έλεγε πηγή με γνώση των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο.

Τι μέλει γενέσθαι

Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την Τετάρτη το μεσημέρι την πρόεδρο και τα μέλη της Νέας Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το όλο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα. Στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί η θέση για απόφαση χορήγησης της 3ης δόσης στους 18 και άνω, την αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να την απασχολήσει η επόμενη κίνηση και το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης του ορίου ηλικίας χορήγησης της αναμνηστικής δόσης που σήμερα είναι από 50 ετών και άνω. Η σταδιακή μείωση του ορίου ηλικίας έχει συζητηθεί ως εναλλακτική επιλογή χωρίς ωστόσο να υποχωρήσουν οι διαφωνίες. Συγκεκριμένα, όπως λέγεται, στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου, π.χ στους 40 ετών και άνω, θα παρατηρηθεί το εξής, παράδοξο φαινόμενο. Να χορηγείται η αναμνηστική δόση σε μια ηλικιακή ομάδα όπου τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού κινούνται κοντά στο 50%. Τακτική που κατά τις ίδιες απόψεις συνιστά αποπροσανατολισμός από το πραγματικό θέμα που υπάρχει και είναι η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση