ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεκδικούμε τα αυτονόητα λέει η ΠΑΣΥΚΙ, κανένας γιατρός χωρίς κάλυψη απαντά ο ΟΚΥπΥ

Σε 24ωρη απεργία για την επαγγελματική τους ασφάλιση προχωρούν οι γιατροί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε 24ωρη απεργία για την επαγγελματικής τους ασφάλιση προχώρησε η ΠΑΣΥΚΙ με τον Πρόεδρο του ΔΣ, Σωτήρη Κούμα, να αναφέρει ότι «διεκδικούν τα αυτονόητα». Σε δηλώσεις του έξω από το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Κούμας είπε πως «δεν μπορεί μέσω διαβεβαιώσεων – από αέρος – και καταγραφές επιστολές άλλων φορέων, να θεωρεί ο ΟΚΥπΥ ότι έχει επιλύσει ένα θέμα, το οποίο έπρεπε να είχε επιλύσει εδώ και τέσσερα χρόνια». Πρόσθεσε ότι το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ έχει επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα, αν δεν διευθετηθεί το θέμα.

Υποδεικνύοντας ότι σε επιστολή του, δυο μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο πρώην Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι είναι κρατικοί υπάλληλοι και η επαγγελματική τους ασφάλιση συνεχίζεται, ο κ. Κούμας διερωτήθηκε «τι έχει προκύψει και η Νομική Υπηρεσία πλέον βάζει χρονικό περιθώριο ύπαρξης αυτής της επαγγελματικής ασφάλισης;».

«Μάς έδωσε παράταση μέχρι τον Μάρτιο και τώρα μας δίνει μια ακόμα παράταση, λέει, μέχρι τον Δεκέμβριο με μια εξαίρεση, ότι είναι μόνο γι αυτούς που έχουν αποσπαστεί, δηλαδή μόνο για τους μόνιμους», συνέχισε και διερωτήθηκε «τι γίνεται με τους 260 συνάδελφους αορίστου χρόνου που υπάγονται στο Υπουργείο;»

Διερωτήθηκε ακόμη, πώς μπορεί να υπάρχει εγγύηση σε αυτά που λέει ο ΟΚΥπΥ, ότι δηλαδή όλοι καλύπτονται με κυβερνητική εγγύηση και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα, με δημόσια χρήματα, να δώσει εγγυήσεις στους γιατρούς με τους οποίους έχει συμβόλαιο και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Είναι εύλογα τα ερωτήματα, μπορούσαν κάλλιστα να τα απαντήσουν», ανέφερε και σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ είχε ένα μήνα να απαντήσει στην επιστολή που στάλθηκε στις 31 Μαρτίου και στην οποίαν η ΠΑΣΥΚΙ πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις.

ΟΚΥπΥ: Κανένας γιατρός δεν θα μείνει χωρίς κάλυψη

«Κανένας γιατρός δεν θα μείνει χωρίς κάλυψη» δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σχολιάζοντας την απεργία της ΠΑΣΥΚΙ και τονίζοντας ότι για τον Οργανισμό υπάρχουν δύο τρόποι για την επαγγελματική ασφάλιση των γιατρών. 

«Ο πρώτος τρόπος ο είναι να συμβληθείς με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα και ο δεύτερος είναι να έχεις εγγύηση έναντι επαγγελματικής αμέλειας από την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα το οποίο είχαν εξασφαλισμένο οι δημόσιοι υπάλληλοι προ του ΟΚΥπΥ και εξακολουθεί όλο το προσωπικό να έχει αυτή την κάλυψη μέχρι το τέλος του χρόνου», εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι ο Οργανισμός προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συμβληθεί με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα εάν και εφόσον οι οικονομικές απαιτήσεις του φορέα του το επιτρέπουν.

Ερωτηθείς γιατί να μην συνεχιστεί όπως έχει και την επόμενη χρονιά, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα του κράτους. «Αυτή τη στιγμή όλοι οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στον ΟΚΥπΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι καλυμμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτή τη στιγμή είναι Μάιος, υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις;», διερωτήθηκε.

Σε σχόλιο ότι η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει πως το θέμα έπρεπε να επιλυθεί εξ’ ολοκλήρου εδώ και καιρό, σημείωσε ότι υπήρχε μια σύμβαση με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία η οποία έχει λήξει. «Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός, υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες, υπάρχει ο πόλεμος που δυσκολεύει το έργο των ασφαλισιτκών εταιριών, υπήρχε η πανδημία. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να γίνει δημόσιος διαγωνισμός. Κανένας γιατρός δεν θα μείνει χωρίς κάλυψη, είτε από ασφαλιστικό ιδιωτικό φορέα, είτε με εγγύηση του κράτους», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση