ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίνουν χρόνο Υπουργός Υγείας και επιστήμονες

Η επιδημιολογική εικόνα, ειδικότερα στην Λεμεσό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται επαρκώς

Του Γιάννου Λύτρα

Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, σαφώς έχει θορυβήσει τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Το απόγευμα της Τρίτης ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε τηλεδιάσκεψη με τους επιστήμονες συμβούλους του, με τους οποίους συζήτησε το θέμα της έξαρσης του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αξιολογήθηκε η κατάσταση σε συνάρτηση με την επάρκεια του Συστήματος Υγείας και της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι θετικά.

Σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και η οποία συνάδει με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτή την στιγμή, δεν επιβαρύνονται, με την κατάστασή τους να θεωρείται ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι νοσηλείες είναι σαφώς μειωμένες, όπως και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 δεν είναι, πλέον, τόσο συχνοί.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», οι ειδικοί καθησύχασαν τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, λέγοντάς του ότι πρέπει να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος, προτού εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Μάλιστα, τέθηκε και το θέμα του μειωμένου μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ακόμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο νοσηλεύει τον μεγαλύτερο αριθμό, ως αποτέλεσμα της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας. Γενικότερα, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων το τελευταίο διάστημα ανέρχεται μέχρι τα 65 έτη. Ο λόγος είναι οι εμβολιασμοί στα ηλικιωμένα άτομα και στους οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι όσο περνά ο καιρός και, βασισμένοι σε δεδομένα από το εξωτερικό σχετικά με τους εμβολιασμούς, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθυσμός έχει αρχίσει να προστατεύεται.

Καθησυχασμός, αλλά προσοχή

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», οι ειδικοί καθησύχασαν τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, λέγοντάς του ότι πρέπει να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος, προτού εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, ειδικά από την στιγμή που τα νοσοκομεία μπορούν να ανταποκριθούν σε πολύ καλό βαθμό. Μέχρι το τέλος της βδομάδας, αναμένεται να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο πλάνο της αποκλιμάκωσης, δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση την Τρίτη, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις άμεσα. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα όσον αφορά στις χαλαρώσεις που ήδη έχουν παραχωρηθεί, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρα τα επόμενα βήματα μέχρι την αποκλιμάκωση η οποία προορίζεται, προς το παρόν, για τις 16 Μαρτίου και αφορά την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Ξεκάθαρο γίνεται το ότι δεν συζητήθηκαν τοπικά μέτρα για την επαρχία Λεμεσού.

Αισιοδοξία για εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δρος Όλγας Καλακούτα, όπως η ίδια τις έθεσε ενώπιον του Υπουργού Υγείας, υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη που αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέχρι τότε θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση – γεγονός που θα συμβάλει στην κατακόρυφη μείωση των νοσηλειών – γύρω στις 190 χιλιάδες πολίτες στην Κύπρο. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 74% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και ο Υπουργός Υγείας συμφώνησαν ότι πρέπει να επαναληφθεί, ίσως εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η τηλεδιάσκεψη για αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς αναμένεται ότι οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν την πορεία των εξελίξεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση