ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δρ Καραγιάννης στην «Κ»: Μέτρα παγκύπρια εάν χειροτερέψει η κατάσταση

Ενισχύονται οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού - Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες

Της Άντρης Θρασυβούλου

Κορυφώνεται η ανησυχία για τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού στον χώρο του ποδοσφαίρου οι οποίες ενισχύονται αλλά και σε ότι αφορά στα νέα κρούσματα που προέκυψαν σε δύο σχολεία της Λεμεσού. Το επίκεντρο της ανησυχίας είναι στη Λάρνακα ωστόσο ήδη υπάρχει μία αλυσίδα μετάδοσης και στη Λεμεσό η οποία αφορά εταιρεία, που απαριθμεί πλέον 7 άτομα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, η κύρια έγνοια είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου. Η αλυσίδα μετάδοσης στον Εθνικό Άχνας μετρά 27 άτομα. Οι έξι αποτελούν επαφές των υπόλοιπων περιστατικών από το οικογενειακό αλλά και το επαγγελματικό περιβάλλον.

Η ανησυχία για τα κρούσματα στον χώρο του ποδοσφαίρου κορυφώνεται καθώς ακόμη ένας ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας έχει ανακοινωθεί ως νέο κρούσμα.

Στο Λανίτειο Λύκειο γίνεται η ιχνηλάτηση 35 παιδιών, ενώ 86 παιδιά παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

Στο cluster της Νέας Σαλαμίνας συγκαταλέγονται 24 άτομα.  Η συγκεκριμένη αλυσίδα μετάδοσης ενισχύεται συνεχώς. Ο Δρ Καραγιάννης τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση της ΚΟΠ με τον Υπουργό Υγείας ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης θεωρείται άκρως σημαντική ώστε να αναχαιτιστούν οι αλυσίδες που έχουν δημιουργηθεί.

Ακόμη δύο αλυσίδες μετάδοσης του ιού αφορούν σε ξενοδοχείο της Λάρνακας με 10 συνολικά κρούσματα και στα περιστατικά που προέκυψαν από τη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της πόλης που ανέρχονται στα οκτώ.

Ανησυχία για τα σχολεία

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας ανέφερε πως στο Λανίτειο Λύκειο γίνεται η ιχνηλάτηση 35 παιδιών, ενώ 86 παιδιά παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχουν γίνει στους μαθητές οι οποίοι συγκαταλέγονται στις επαφές της μαθήτριας του Λανίτειου Λυκείου.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο κρούσμα μαθήτριας στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το σχολείο έχει απολυμανθεί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης. 

Η κύρια ανησυχία σ' αυτή την περίπτωση αφορά στο ότι η συγκεκριμένη μαθήτρια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε συμπτώματα από τις 18 Σεπτεμβρίου και είχε έλθει σε επαφή με άτομα από το σχολείο.

Ο Δρ Καραγιάννης απηύθυνε μέσω της «Κ» έκκληση σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό. Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τις επόμενες ημέρες η κατάσταση χειροτερέψει και σε ότι αφορά σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε παγκύπρια βάση.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος για 3.000 άτομα στη Λάρνακα ενώ αρχίζει σήμερα μέχρι την Τρίτη (29/9) στην Κοινότητα Αχνας δειγματοληπτικός έλεγχος για κορωνοϊό, έπειτα από τον εντοπισμό 21 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σωματείο του Εθνικού Αχνας. Ο δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος για κορωνοϊό μέσω της NIPD GENETICS θα διεξαχθεί στην πλατεία της Κοινότητας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οσοι προσέρχονται στον χώρο θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση