ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρίτη δόση: Τι εισηγήθηκε η επιστημονική ομάδα στον Υπ. Υγείας

Η εισήγηση της επιτροπής, ήταν το όριο να κατεβεί στα 60 έτη, ενώ ο κ. Καραγιάννης εισηγήθηκε το όριο να κατεβεί στα 50 έτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την δική της εισήγηση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έδωσε η Δρ Μαρία Κολιού, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την κα. Κολιού η προθεσμία για την υποβολή των εισηγήσεων της επιδημιολογικής ομάδας προς το Υπουργείο Υγείας, τελείωσε χθες.

Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, υπάρχει συναίνεση, για το αν θα κατεβεί το όριο ηλικίας που θα λάβει τρίτη δόση από τον γενικό πληθυσμό. Η εισήγηση της επιτροπής, ήταν το όριο να κατεβεί στα 60 έτη, ενώ ο κ. Καραγιάννης εισηγήθηκε το όριο να κατεβεί στα 50 έτη. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν ασπάστηκε όλη η επιτροπή την εισήγηση του κ. Καραγιάννη, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις μικρότερες ηλικίες στο παρών στάδιο, ότι δηλαδή υπάρχουν σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, τα στοιχεία της επιτροπής, αντλούνται με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και έτσι πάρθηκαν οι αποφάσεις. Είπε επίσης, ότι όσον αφορά τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται σοβαρά, είναι κυρίως άτομα 60-65 ετών και άνω ανοσοκατεσταλμένοι.

Για τις κατηγορίες του πληθυσμού που ενδεχομένως συμπεριληφθούν στην λίστα για την τρίτη δόση, η κα. Κολιού, είπε ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν και κάποιες κατηγορίες ευάλωτων ασθενών και ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι, απασχολεί η μικρή άνοδος των κρουσμάτων εντούτοις, πολλά από αυτά τα περιστατικά είναι εισαγόμενα, δηλαδή ανήκουν σε προσωπικό πλοίων που σταθμεύουν στην Κύπρο και διεξάγουν ελέγχους. Για τα εγχώρια κρούσματα, εξήγησε ότι υπάρχουν μικρές αλυσίδες μετάδοσης αλλά σε κλειστούς χώρους που δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό στη κοινότητα.

«Τα στοιχεία φαίνονται να μην είναι επικίνδυνα όμως στην παρούσα φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» είπε η Δρ. Κολιού για να προσθέσει ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να διευκολύνει την διασπορά του ιού σε περίπτωση που εμφανιστεί.

Για τους εμβολιασμούς των επαγγελματιών υγείας με την τρίτη δόση, η κ. Κολιού, ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει συστάσεις για την υποχρεωτικά τους, καθώς αυτό είναι δύσκολο με βάση τις πρόνοιες του συντάγματος να εφαρμοστεί. Αυτό που μπορεί να γίνει όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, είπε η κα. Κολιού, είναι το κράτος να αναγκάσει τον γονέα, να δηλώσει ενσυνείδητα ότι δεν θα εμβολιαστεί το παιδί του και να έχει αποκλειστικά την ευθύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση