ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δρ. Πάνος: Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο κόσμος τόσο το καλύτερο

Κατατοπιστικός ο Δρ. Πάνος σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

ΚΥΠΕ

Τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο αν έχουμε εμβολιάσει το 66-80% του πληθυσμού, δήλωσε ο Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογίας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Νοσοκομειακής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πάτρας, μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας. Δρ Γεώργιος Πάνος.

Μιλώντας χθες βράδυ σε διαδικτυακή εκδήλωση, για τα μέλη του ΟΓΕΕ Λευκωσίας, με τίτλο «Εμβόλια COVID-19 τι θέλω να ξέρω; Ερωτήσεις + Απαντήσεις», ο Δρ Πάνος είπε ότι «όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο κόσμος τόσο το καλύτερο, γιατί όσο συμβαίνουν λοιμώξεις κορωνοϊού στην κοινότητα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα, νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου στην αναγκαιότητα της διενέργειας τεστ ανίχνευσης του ιού σε όσον το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και τη σημασία τήρησης των μέτρων προστασίας. Ο Δρ Γεώργιος Πάνος αναφέρθηκε στον τρόπο δράσης των δύο τύπων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται στην Ευρώπη και Κύπρο τα mRNA της Pfizer και Moderna , καθώς επίσης και την τεχνολογία του εμβολίου της AstraZeneca.

«Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν όλα τα μέσα προστασίας»

Στην εκδήλωση μίλησε και η Πρόεδρος του ΟΓΕΕ Λευκωσίας, Δρ Μαίρη Αβρααμίδου, Γενικός και Προσωπικός Ιατρός Ενηλίκων, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο καθημερινά σχετικά με τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα, ανέφερε, «έχουν χορηγηθεί πέραν των 240 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και βλέπουμε ότι οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η αδυναμία, κεφαλαλγία, πυρετός ρίγος , μυαλγίες, τα οποία υποχωρούν σε 1-2 ημέρες». Συνέχισε λέγοντας ότι «οι μόνες ομάδες του πληθυσμού που δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι τα παιδιά κάτω των 16 ετών και οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες».

Στην ερώτηση που τίθεται καθημερινά κατά πόσον το εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα με αλλεργίες σε φάρμακα, αντιβιοτικά τρόφιμα κλπ, η κ. Αβρααμίδου είπε πως η μόνη αντένδειξη είναι αν κάποιος είχε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο mRNA ή σε άλλο εμβόλιο ή σε συστατικά του εμβολίου Polyethylen Glycol και Polysorbate. Ανέφερε ακόμα ότι ανοσοκατασταλμένα άτομα θα πρέπει να εμβολιαστούν, έστω και αν η ανταπόκρισή τους στον εμβολιασμό ενδεχομένως να μην είναι η αναμενόμενη, γιατί τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο από μια λοίμωξη από κορωνοιό. Τέλος, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν όλα τα μέσα προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση