ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολο καλοκαίρι για το προσωπικό των θαλάμων COVID

Πάνω από τα όρια αντοχών του την ώρα που οι νοσηλείες συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι θάλαμοι COVID καθώς και το προσωπικό που τους στελεχώνει, αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ο ΟΚΥπΥ και η ομάδα διαχείρισης της πανδημίας στην καθημερινή προσπάθεια συγκράτησης των επιδημιολογικών δεικτών. Τα ημερήσια δεδομένα συνεχίζουν να παραμένουν στο κόκκινο με τον δείκτη των νοσηλειών να κινείται σε οριακά επίπεδα. Οι νοσηλείες παραμένουν κοντά στις 270 με τάση ανοδική, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές αξιολογήσεις. Ο υψηλός αριθμός νοσηλειών έχει επαναφέρει τις νοσοκομειακές υποδομές υπηρεσιών COVID, στα επίπεδα που υπήρχαν την περίοδο του Πάσχα με πιο σοβαρό πρόβλημα τις ελλείψεις σε προσωπικό. Η προσπάθεια που έγινε από Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ για κάλυψη των όποιων κενών με υπερωριακή απασχόληση, για την ώρα δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τον χώρο των εργαζομένων σε θαλάμους COVID, η ανταπόκριση είναι λιγοστή και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Μοναδική ελπίδα, όπως μας λέχθηκε, οι νοσηλείες να σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα και να υποχωρήσουν στη συνέχεια, όπως έγινε στο παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν και πάλι πως εάν οι νοσηλείες ανέβουν πάνω από τις 300, θα επανέλθει το εφιάλτης του περασμένου Απριλίου όπου ιατροί και νοσηλευτές σε θαλάμους COVID, προειδοποιούσαν για συνθήκες βόρειας Ιταλίας.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα που υπάρχει με τους θαλάμους COVID φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μέρα το Υπουργείο Υγείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από πλευράς κλινών φαίνεται να το αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο εμφανίζεται να έχει κενές μόνο τρείς κλίνες. Σε οριακή κατάσταση εμφανίζεται να είναι και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Τα στοιχεία δείχνουν πως την μικρότερη πίεση σε νοσοκομειακές υποδομές δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο θάλαμος COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Νοσηλευόμενοι

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 270 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 76 σε σοβαρή κατάσταση ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Από τους 76 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 31 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκτός αναπνευστήρα και οι 43 σε ΜΑΦ.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(73 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

57

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Λευκωσίας

(73 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

25

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

15

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

33 (2 εκτός αναπνευστήρα)

Λεμεσού

(81 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

64

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

17

Λάρνακας

(35 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

30

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Μακάρειο

(8 ασθενής)

Θάλαμος COVID

8

Μικρή αύξηση

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων συνεχίζει να προκαλεί αισθήματα αισιοδοξίας για μια γενικότερη εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Με το συνολικό αριθμό των τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) να κινείται πάνω από τις 70 χιλιάδες, την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 851 (ποσοστό θετικότητας: 1,18%) νέα περιστατικά της νόσου COVID19. Αριθμός που δεν προκαλεί εφησυχασμό πλην όμως αν συγκριθεί με παρόμοιες ημερήσιες καταγραφές του παρελθόντος, προκαλεί αποδεδειγμένα μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Εξέλιξη που αποδίδεται από τους ειδικούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση