ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκκληση κτηνιάτρων για προσιτή οικονομικά θεραπεία του FIP στην Κύπρο

Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Επαμεινώνδας αναφέρθηκε στις προσπάθειες να εισαχθούν στην Κύπρο συγκεκριμένα σκευάσματα με δραστικές ουσίες

ΚΥΠΕ

Υστατη έκκληση προς την Κυβέρνηση όπως ληφθεί τάχιστα πολιτική απόφαση για αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας στις γάτες (Feline Infectious Peritonitis - FIP) των οποίων η τιμή να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό, έκαναν κτηνίατροι στην Κύπρο, αφού το σκεύασμα που εγκρίθηκε οικονομικά είναι ασύμφορο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εκ μέρους του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο Αντιπρόεδρός του, Δημήτρης Επαμεινώνδας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του συλλόγου να εισαχθούν στην Κύπρο συγκεκριμένα σκευάσματα με δραστικές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν ενάντια στο FIP των γάτων, ασθένεια η οποία βρίσκεται σε έξαρση.

Συγκεκριμένα, δύο ουσίες που έχουν εγκριθεί για τον COVID και μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για το FIP είναι η ρεμντεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη.

Όπως είπε, έγιναν δύο αιτήσεις προς το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων. Η πρώτη ήταν για κτηνιατρικό σκεύασμα από τη Βρετανία με τον παράγοντα GS-441424 η οποία εγκρίθηκε, αλλά στοιχίζει περίπου 500 ευρώ το πακέτο.

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι με το φάρμακο που εγκρίθηκε, για ένα γάτο με βάρος 3-4 κιλά και θεραπεία που διαρκεί 90 μέρες θα στοιχίσει περίπου 2-5 χιλιάδες ευρώ, αναλόγως του τύπου του FIP (υγρό ή ξηρό).

Η δεύτερη αίτηση ήταν για ανθρώπινο σκεύασμα από την Ινδία, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε. Πρόκειται για θεραπεία με μολνουπιραβίρη για ανθρώπινη χρήση, σε πολύ λογική τιμή, όπως εξήγησε, γύρω στα 50 ευρώ το κουτί των χαπιών και στα 60 το ενέσιμο. Με 40 χάπια το κάθε κουτί, χρειάζονται περίπου δύο κουτιά για θεραπεία ενός γάτου με κόστος 120 ευρώ.  

Ωστόσο, αυτό δεν εγκρίθηκε γιατί όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων, το δεύτερο φάρμακο αφορούσε ανθρώπινο σκεύασμα και δεν υπήρχε νομική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί το Συμβούλιο για εισαγωγή του φαρμάκου αυτού, ούτε στην εθνική ούτε στην κοινοτική νομοθεσία. Για το λόγο αυτό δεν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη αίτηση.

«Ως κτηνίατροι, θεωρήσαμε σημαντικό το σκεύασμα αυτό γιατί θα καθιστούσε την θεραπεία για το FIP προσιτή για όλο το κοινό και η εισαγωγή του στην Κύπρο θα ήταν κανονική, ενώ θα διοχετευόταν στην αγορά μέσω των κτηνιατρικών κλινικών οπότε το κράτος θα είσπραττε χρήματα μέσω του ΦΠΑ, συν το κόστος για εισαγωγές κ.λπ. και θα μπορούσε να ελέγξει την υφιστάμενη κατάσταση με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και είναι άγνωστης προελεύσεως».

Χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη τη σημερινή κατάσταση με σκευάσματα που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά και έχουν αμφίβολο περιεχόμενο. «Δεν ελέγχεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτοί οι δύο λόγοι, ανέφερε, είναι αρκετοί για να μπορέσουν να γίνει μια δεύτερη προσπάθεια να εγκριθεί το σκεύασμα από την Ινδία.

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Δημόσια Υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω και επομένως ο μόνος τρόπος για να εισαχθούν είναι να ληφθεί μια πολιτική απόφαση, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση. Για να μην πεθάνουν άλλα γατιά, θα πρέπει να γίνει αυτή η εισαγωγή έστω και μία φορά για να μπορέσει να γίνει μια κατανομή παγκύπρια και ένας έλεγχος της κατάστασης με το FIP».

«Νομίζω ότι το θέμα αυτό αφήνεται πλέον στα χέρια πολιτικών για να αποφασίσουν τι θα γίνει», είπε.

Ο Σύλλογος, καθώς και το Κτηνιατρικό Συμβούλιο απέστειλαν επιστολές προς τον Υπουργό Γεωργίας, για διευθέτηση επείγουσας συνάντησης μαζί του για συζήτηση του θέματος του FIP αλλά και άλλων θεμάτων.

«Ζητούμε τουλάχιστον να μας ακούσει ο Υπουργός και να αποφασίσουν οι ίδιοι, να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα» και αν μπορεί να βοηθήσει αυτό να γίνει τάχιστα, σημείωσε.

«Αλλιώς παραμένουμε έρμαιο των καταστάσεων και θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη μαύρη αγορά να συνεχίσει. Τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τον κορωνοϊό δεν είναι φάρμακα που μπορεί να παίζει ο καθένας μαζί τους, πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος, Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε αυτό το πράγμα να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται. Πρέπει να σταματήσει αυτό», κατέληξε ο κ. Επαμεινώνδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση