ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:43
 

Εκσυγχρονισμό του νόμου για εκτρώσεις ζητούν οι γιατροί

Η επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ θα ελέξει στις αρμοδιότητες της το γιατρό για τις άδειες εργασίας του

Έντονος προβληματισμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη η υπόθεση φυλάκισης νεαρής γυναίκας και γιατρού για υπόθεση έκτρωσης, με το θέμα της νομοθεσίας που υπάρχει στην Κύπρο για τις εκτρώσεις να δημιουργεί για μια ακόμη φορά προβληματισμό με αποτέλεσμα το θέμα να έχει τεθεί στην ατζέντα της επιτροπής νομικών της βουλής για την ερχόμενη Τετάρτη.

Μιλώντας στην «Κ» για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του Παγκύπριου ιατρικού συλλόγου Βάσος Οικονόμου τόνισε ότι αυτή η κατάσταση που συμβαίνει στην Κύπρο είναι λόγω του ότι έχουμε μείνει στην Κύπρο σε ένα νόμο ο οποίος υπάρχει από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε αν και υπάρχει εδώ και 3χρόνια νόμος στην βουλή για αποποινικοποίηση της έκτρωσης κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες 20 Ευρωπαϊκές χώρες δυστυχώς στην Κύπρο δεν καταφέραμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο νόμο. Όπως τόνισε δεν σημαίνει ότι με την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων αυτόματα θα αυξηθεί και ο αριθμός τους αφού όπως υποστήριξε σε καμία από τις 20 αυτές χώρες δεν υπήρξε αύξηση των εκτρώσεων αλλά μέσα από σωστή διαπαιδαγώγηση και παιδεία στα σχολεία κατάφεραν αυτές οι χώρες να διατηρήσουν το αριθμό των εκτρώσεων στους ίδιους βαθμούς.

Ως χώρα τόνισε ο γιατρός Βάσος Οικονόμου έχουμε ένα νόμο του 1927 ο οποίος έχει κάποιες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα το 1974 λόγω και των συνεχιζόμενων βιασμών σε Κύπριες από στρατιώτες του Αττίλα δόθηκε η συγκατάθεση από την εκκλησία να υπάρξουν εκτρώσεις στις γυναίκες αυτές. Ακόμα όπως είπε στην βάση του νόμου που υπάρχει ήδη μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε έκτρωση είτε όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε η ίδια είτε το έμβρυο με την προϋπόθεση η εγκυμοσύνη να μην έχει ξεπεράσει τις δώδεκα βδομάδες, με τη προϋπόθεση ότι για την πράξη αυτή συνηγορήσουν δύο γιατροί οι οποίοι έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Ακόμα σύμφωνα με τον κύριο Οικονόμου επιτρέπετε η έκτρωση όταν το έμβρυο είναι προϊόν αιμομιξίας.

Να ψηφιστεί ο νόμος

Ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν επιτέλους τον νόμο και να σταματήσουν τις δικαιολογίες, καθώς σε καμία από τις υπόλοιπες χώρες η αποποινικοποίηση δεν πολλαπλασίασε τις εκτρώσεις αλλά αντίθετα καταργήθηκαν οι παράνομες εκτρώσεις οι οποίες γίνονταν, κάτι το οποίοι γίνεται και στην Κύπρο και όπως υποστήριξε η ψήφιση του νόμου αυτού θα δράσει στο να μην πηγαίνουν γυναίκες να κάνουν εκτρώσεις κάτω σε συνθήκες μη εγκεκριμένες . Τέλος όπως ανέφερε ως επιτροπή δεοντολογίας θα προχωρήσουν με την σειρά τους να εξετάσουν τους λόγους της πράξης αυτής και θα δουν και οι ίδιοι εάν πρώτα είναι εγγεγραμμένος γιατρός και εάν έχει άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Αυτά όπως τόνισε είναι δουλειά της επιτροπής η οποία θα κάνει το καθήκον της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σχόλια αναγνωστών

Θανατηφόρο Καϊμακλί: Τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα με αυτοκίνητα

«Η αστυνομία έχει καταγγείλει τους οδηγούς που στάθμευσαν παράνομα στο πεζοδρόμιο? Να προσαχθούν ενώπιον ...»
Ελευθέριος Σολωμού  |  17:43

Ακιντζί: Με άλυτο το Κυπριακό θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στρατιωτικά μέτρα

«Το .... καλόβολο παιδί της Λεμεσού μας δίνει συμβουλές! »
ΑΚΑ  |  10:13

Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο

«Τίποτε άλλο δεν θα ανοίξεις ρε μάγκα της μπακίρας!!! Mην προκαλείς τον Άντρο Κυπριανού να σε μαλώσει!!! ...»
ΑΚΑ  |  10:11

#PoliticsBlog Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η παραίτηση της Ζέτας

«Aν είναι η προσφυγή του ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι τόσο "επιτυχής" όπως τα "μέτρα" που "πέτυχε" ...»
Ένας Πολίτης  |  12:08

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X