ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτιμήσεις και όχι συστάσεις για 3η δόση από ΕΜΑ και ECDC

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση για την έναρξη των επιπρόσθετων εμβολιασμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έχοντας ενώπιον του επιστημονικές εκτιμήσεις και όχι τις αναμενόμενες συστάσεις το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την 3η δόση υπό την προϋπόθεση ότι η γνωμάτευση που έχει ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία είναι θετική. Το Υπουργικό Συμβούλιο εκτός των άλλων δεδομένων θα στηριχθεί και στα όσα αναφέρονται από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Με κοινή ανακοίνωσή τους καταγράφουν τις εκτιμήσεις για την 3η δόση συνηγορώντας στη γενική επιστημονική αντίληψη ότι αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα δεν πέτυχε τον αντικειμενικό σκοπό που είναι η ενίσχυση της προστατευτικής ανοσίας του οργανισμού. Κάνοντας επίκληση στα στοιχεία που υπάρχουν ΕΜΑ και ECDC εκτιμούν πως «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια τεχνική έκθεση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους».

Οι δυο οργανισμοί τονίζουν που τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ως βασικό εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τον ΕΜΑ ο οργανισμός όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «επί του παρόντος δεδομένα για επιπλέον δόσεις και θα εξετάσει εάν οι ενημερώσεις των πληροφοριών του προϊόντος είναι κατάλληλες. Ο EMA θα αξιολογήσει επίσης δεδομένα για αναμνηστικές δόσεις. Ενώ ο EMA αξιολογεί σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση