ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβολιασμός-Covid: Ήπιες παρενέργειες στην 1η δόση - Τι αναμένεται στη 2η

Διευκρινίσεις από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου

Της Άντρης Θρασυβούλου

Αρκετοί συμπολίτες μας που έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 παρουσιάζουν ορισμένες παρενέργειες οι οποίες δεν θεωρούνται σοβαρές, αλλά ήπιες και παροδικές. Πρόκειται για παρενέργειες οι οποίες θεωρούνται από τους ειδικούς, αναμενόμενες, όπως φούσκωμα ή πόνος στο χέρι, πυρετός και αδιαθεσία.

Τι πρέπει λοιπόν ν' αναμένουν όταν λάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου; Την απορία λύνει στην «Κ» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, εάν ένα άτομο έλαβε την 1η δόση του εμβολίου και παρουσίασε ορισμένες παρενέργειες, πιθανώς να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και όταν λάβει τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρει ότι εάν κάποιος που έχει λάβει την 1η δόση του εμβολίου δεν είχε καθόλου παρενέργειες, θεωρείται σπάνιο να παρουσιάσει όταν λάβει τη δεύτερη δόση. Η ίδια εξηγεί ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε οτιδήποτε λαμβάνουμε.

Μακροχρόνιες συνέπειες;

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μακροχρόνιων συνεπειών στην υγεία των ατόμων που εμβολιάζονται κατά της Covid-19, η κ. Παναγιωτοπούλου απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Η ίδια σημειώνει ότι μακροχρόνιες συνέπειες ενδεχομένως να προκύψουν εάν η χορήγηση φαρμάκων είναι επίσης μακροχρόνια.  

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου η οποία θεωρείται πιθανή ώστε να επιτευχθεί ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά και να περιοριστούν οι εξάρσεις του ιού.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση