ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβολιασμός για Covid-19 στην Κύπρο: Aυτό είναι το πλάνο

Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είπε ο Υπουργός Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας κατά την σημερινή παρουσίαση του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19.

«Θα συνεχίζουμε να ζούμε, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας:

Το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας. Η ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ορόσημο στην τιτάνια εκστρατεία της ανθρωπότητας να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είμαστε έτοιμοι σήμερα να παρουσιάσουμε το πλάνο για τον πολυαναμενόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, κατά την οποία η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών οδήγησε στην αυστηροποίηση των μέτρων. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι κατανοώ τις ενστάσεις και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κούραση, αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από τόσους μήνες παρατεταμένης αβεβαιότητας και αλλαγών. Οι περιορισμοί και τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα για κανένα, δεν είναι στη φύση μας να ζούμε με απαγορεύσεις και αυτό κλόνισε περισσότερο από κάθε τι την ψυχολογία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι μοναδικό μας κριτήριο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η έγκαιρη λήψη και κλιμάκωση των μέτρων μάς επέτρεψε να μην προχωρήσουμε σε 2ο καθολικό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο και καταφέραμε να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που είναι σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία βλέπουμε να παρατείνονται μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους. Σας καλώ για μια ακόμη φορά να δείξουμε σεβασμό και με υπομονή να βοηθήσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μας προσφέρουν την αναγκαία περίθαλψη.

Τα μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά. Μετά από πολλούς μήνες επίπονων προσπαθειών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία των φαρμάκων, φτάσαμε σήμερα, έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Κίνα, στο παρά πέντε της κυκλοφορίας εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Οι εμβολιασμοί είναι ήδη γεγονός σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από τον ιό και είχαν μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στα Συστήματα Υγείας τους. Σε λίγες εβδομάδες, και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας κατά του κορωνοϊού το εμβόλιο, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ανοσία στους πληθυσμούς μας και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης.

Για ακόμα μια φορά, θα ήθελα να εξάρω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου που συνέβαλε τα μέγιστα ιδιαίτερα στις προσπάθειες των μικρών κρατών, όπως η Κύπρος, για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων. Ως αγορά με πολύ μικρή διαπραγματευτική ισχύ, η Κύπρος διαχρονικά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβασή της σε καινοτόμα φάρμακα. Με την κοινή προμήθεια των εμβολίων διασφαλίστηκε ότι και η Κύπρος θα έχει ταυτόχρονα με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στο ίδιο κόστος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην άφιξη του εμβολίου, τόσο αναπτερώνεται το ηθικό μας και γεμίζουμε αισιοδοξία ότι ο τερματισμός αυτού του μαραθωνίου είναι κοντά. Θέλω, παρόλα αυτά, να είμαι ειλικρινής: το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας. Θα συνεχίζουμε να ζούμε εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας. Σίγουρα το εμβόλιο θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, θα χρειάζεται ακόμα προσοχή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα.

Προτού δώσω τον λόγο στην δρα Καλακούτα για την παρουσίαση του πλάνου, θέλω να επαναλάβω ότι πρόθεσή μας παραμένει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Από πλευράς μας, όπως θα ακούσετε στη συνέχεια, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του εμβολιασμού ως ύψιστο θέμα Δημόσιας Υγείας και για αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλοι οι Κύπριοι πολίτες που το επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο.

38 κέντρα εμβολιασμού στην Κύπρο

Σύμφωνα με την Δρ Όλγα Καλακούτα, έχουν συναφθεί συμβόλαια με έξι εταιρείες σε επίπεδο ΕΕ. Πιο χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης θα χρειαστούν τα δύο πρώτα εμβόλια που θα έρθουν στην Κύπρο. Το πρώτο εμβόλιο θα είναι της Pfizer και ακολουθεί η Moderna. Θετική έκβαση για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να υπάρξει τέλος του Δεκέμβρη, αναφέρει η ίδια.

Η φύλαξη των εμβολίων θα είναι κεντρική. Αναμένονται στις 19 Δεκεμβρίου δύο ειδικά ψυγεία. Εξασφαλίστηκαν ψυγεία και για το εμβόλιο της Moderna. Τα εμβόλια θα μεταφέρονται στις επαρχίες και στα κέντρα εμβολιασμών. 38 κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργήσουν στην Κύπρο. Με λογισμικό και GPS θα παρακολουθούνται τα αποθέματα αλλά και η διαδικασία παράδοσης των εμβολίων.

Κινητές μονάδες εμβολιασμού θα αναλάβουν τις κλειστές δομές, ενώ ως κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργήσουν μεγάλοι χώροι εκδηλώσεων και άλλοι χώροι σε όλες τις επαρχίες.Οι επαγγελματίες υγείας θα εμβολιάζονται επί τόπου στους χώρους εργασίας τους.Oι εμβολιασμοί θα γίνονται μόνο με ραντεβού για να είναι γνωστός ο αριθμός των εμβολιασμών που θα γίνονται ανά ημέρα. Θα λειτουργούν από τις 08:00 μέχρι τις 18:00, ενώ στον χώρο θα βρίσκονται ιατροί και προσωπικό ασφαλείας.

Το λογισμικό θα έχει τρεις πύλες:

1. Δικαιούχοι
2. Κέντρα εμβολιασμού
3. Τήρηση δεδομένων

Στο κάθε κέντρο θα υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής με τον οποίο θα επιβεβαιώνονται τα ραντεβού, θα καταχωρίζονται τα στοιχεία του εμβολιασμού και θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.Επίσης θα γίνεται η διαχείριση των διαθέσιμων εμβολίων. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και οι ίδιοι θα επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους μέσω sms. Το λογισμικό θα κάνει τον διαχωρισμό των ομάδων των πολιτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα δοθεί προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες. Προτεραιότητα θα έχουν οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτήρια με ασθενείς covid-19.

Ακολουθούν οι άνω των 80 και των 75 ετών. Μετά θα εμβολιαστούν άτομα που εργάζονται σε κέντρα παροχής φροντίδας Υγείας.

Τέλος, θα εμβολιαστούν άτομα άνω των 16 ετών. H Δρ Καλακούτα τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός(βάσει νομοθεσίας).

Οι Προσωπικοί Ιατροί θα αναλάβουν ρόλο στην διαδικασία εμβολιασμού.Θα γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση στο φάκελο του ασθενούς του προσωπικού γιατρού σε σχέση με τις δόσεις εμβολιασμού.

Σε ερώτηση του συντάκτη της «Κ», Γιάννου Λύτρα, σχετικά με τους αρνητές των εμβολίων και την αντιμετώπιση τους, η Δρ Καλακούτα ανέφρερε ότι θα γίνει καμπάνια ενημέρωσης για να αντιμετωπιστεί η άγνοια.

Σύμφωνα με τον Δρ Χρ. Πέτρου, οι κλινικές δοκιμές θα κρίνουν αν το ο εμβολιασμός θα γίνεται ετησίως. O ίδιος τόνισε ότι τα εμβόλια δεν θα επηρεάσουν το DNA. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση που αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Aπό πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός δεν θα υπάρχουν τα κονδύλια για τα εμβόλια. Η επιδημιολογική εικόνα δεν παρουσιάζει βελτίωση, οπότε δεν φαίνεται τώρα ότι θα υπάρξουν χαλαρώσεις για τις εκκλησίες και τα Malls. Εισηγήσεις επιχειρηματιών έχουν διαβιβαστεί στην επιστημονική ομάδα κι αναμένεται ότι θα αξιολογηθούν είπε ο κ. Ιωάννου. Οι ποσότητες των εμβολίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα είναι περιορισμένες, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση