ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόλις 1 νέο κρούσμα από 2,647 δειγματοληψίες

Τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 923

Newsroom K

Τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 923, μετά την ανακοίνωση ακόμη 1 κρούσματος από την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 21/05.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, το κρούσμα που ανακοινώθηκε προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος που εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες σε νηπιαγωγείο στην Πάφο. Πρόκειται για ακόμη ένα στέλεχος του εν λόγω νηπιαγωγείου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,647 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκε 1 κρούσμα του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, το κρούσμα εντοπίστηκε από σύνολο 203 εργαστηριακές διαγνώσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

- Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 568 εργαστηριακές εξετάσεις,
- Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 65 διαγνώσεις,
- Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 109 εργαστηριακές διαγνώσεις,
- Από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, είχαμε αποτέλεσμα από 230 εργαστηριακές εξετάσεις,
- Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 281 διαγνώσεις,
- Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 276 δείγματα, και
- Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 915 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 923.

Το κρούσμα που ανακοινώνουμε σήμερα προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος που εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες σε νηπιαγωγείο στην Πάφο. Πρόκειται για ακόμη ένα στέλεχος του εν λόγω νηπιαγωγείου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις.

Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εξαιρετική και οφείλουμε όλοι, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί, να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, που ξεκίνησε σήμερα, σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, γιατί από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω σχεδιασμοί.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5,124 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 331,000. Ταυτόχρονα, όμως 2,045 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς.

Η πανδημία στην ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Υπάρχει όμως σημαντική έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το επίκεντρο της πανδημίας έχει αυτή τη στιγμή μεταφερθεί στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Χθες η Βραζιλία κατέγραψε αριθμό κρουσμάτων που πλησιάζει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δηλαδή στις 20,000. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μάλιστα χθες ότι το αμέσως προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν παγκόσμια 106,000 κρούσματα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Η αναφορά αυτή γίνεται ως υπενθύμιση της παρουσίας του ιού στην ανθρωπότητα. Ενός ιού που συνεχίζει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και να προκαλεί απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οφείλουμε λοιπόν σαν άτομα αλλά και σαν λαός να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τον ιό στην πατρίδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση