ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Ένας μήνας ΓεΣΥ: Τα συν και τα πλην

Θετική η αποτίμηση του υπουργείου Υγείας – υπό διαχείριση τα προβλήματα που έχουν προκύψει

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προς θετική κατεύθυνση κινήθηκε ο παρθενικός απολογισμός του ΓεΣΥ, επ’ ευκαιρία του πρώτου μήνα εφαρμογής του. Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ εκτιμούν πως το ΓεΣΥ εισήλθε ομαλά στο χώρο της δημόσιας υγείας, τυγχάνοντας της ανάλογης υποδοχής από τους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δημοσιοποίησε τα πρώρα επίσημα στοιχεία που κατά τον ίδιο δείχνουν την αποδοχή του ΓεΣΥ. Από την ημέρα εφαρμογής, μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι, οι δικαιούχοι είναι πέραν των 621 χιλιάδων. Με το ΓεΣΥ έχουν συμβληθεί 378 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 118 για παιδιά, 612 (424 δημοσίου/ 188 ιδιώτες. Στο ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί 476 φαρμακεία, 125 κλινικά εργαστήρια και 436 εργαστηριακοί επιστήμονες καθώς και 13 ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Προσωπικοί ιατροί

Κατά τον πρώτο μήνα ΓεΣΥ πραγματοποιήθηκαν 130.584 επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς και 30.254 σε ειδικούς γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας διέψευσε τα περί μη ικανοποιητικού αριθμού προσωπικών ιατρών, υποστηρίζοντας πως για κάθε ένα από τους 378 προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων αναλογούν 1400 δικαιούχοι, αναλογία ικανοποιητική, όπως είπε, για κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού.

Φάρμακα

Στο κατάλογο των φαρμάκων του ΓεΣΥ έχουν συμπεριληφθεί 1070 σκευάσματα. Κατά τον πρώτο μήνα ΓεΣΥ, τα φαρμακεία εκτέλεσαν 87.618 συνταγές από τις 118.231 που εκδόθηκαν. Ωστόσο εδώ όπως είχε γράψει η έντυπη «Κ» της περασμένης Κυριακής, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφισης ένα από τα αρνητικά που εντοπίζονται στον πρώτο απολογισμό. Αποτέλεσμα της κατάχρησης του συστήματος, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, ήταν η ύπαρξη κάποιων ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Προς αντιμετώπιση του φαινομένου από αυτό το μήνα θα ξεκινήσει η εφαρμογή πρωτοκόλλων.

Αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών

Εκτός από τα φάρμακα, κατάχρηση του συστήματος παρατηρήθηκε και στις παραπομπές για εξετάσεις. Τον πρώτο μήνα εκτελέσθηκαν 41,488 αναλύσεις και στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα εξυπηρετήθηκαν 5,609 περιστατικά. Εδώ παρατηρήθηκε κατάχρηση και λανθασμένη χρήση του συστήματος, ειδικά τις δυο πρώτες εβδομάδες, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Αναφορά έγινε από τον κ. Ιωάννου και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και στο κάλεσμα για διαβούλευση ώστε μέχρι της 1η Ιουνίου 2020 να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές που υπάρχουν με ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Από πλευράς κυβέρνησης οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι:

- Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).

-Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

-Επιπρόσθετα, και σε συνεννόηση με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, επεξεργαζόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες την παραχώρηση Σχεδίου Κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Δημητριάδης στην «Κ» - Πώς οι 6.082 ιδιοκτήτες γης μπορούν να σώσουν το Βαρώσι

«Μετα που λογω των ενεργειων του κυριου δημητριαδη το ευρωπαικο δικαστηριο και το διεθνες δεν δέχονται ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  00:09

Ο κορωνοϊός στην πόρτα της Ευρώπης

«Ανησυχούμε που δεν ανησυχεί κανείς στο υπουργείο υγείας.... ειδικά δε όταν άφησαν τα ύποπτα κρούσματα ...»
Α  |  21:20

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X