ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενημέρωση Προέδρου για τις 100 μέρες ΓεΣΥ

Τέθηκε επίσης και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα ενόψει της 2ης φάσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Υπουργός Υγείας και ΟΑΥ

Οτιδήποτε είναι εκτός της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας ή της νομοθεσίας όπως έχει ψηφιστεί, δεν είναι αποδεκτό από εμάς, είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Των δηλώσεων του κ. Υπουργού είχε προηγηθεί ενδελεχής ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής τους ΓεΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη από τον Υπουργό Υγείας και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Υπουργός Υγείας και ΟΑΥ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους πρώτους τρεις μήνες του ΓεΣΥ, ενώ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα, ενόψει της 2ης φάσης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την πρόοδο του ΓεΣΥ. «Έγινε μια ανασκόπηση των πρώτων 100 ημερών από τον ΟΑΥ, σχετικά με το πόσοι έχουν ενταχθεί, τα οικονομικά δεδομένα, το τι προβλέπεται να γίνει τους επόμενους μήνες. Έχει δοθεί έμφαση στην ενημέρωση του Προέδρου όσον αφορά στα διάφορα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και πώς αναμένεται να επιλυθούν τους επόμενους δύο μήνες, διότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με την ένταξη πρωτοκόλλων και κανονισμών στο Σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά και επεξήγηση έγινε από τον Οργανισμό στην εποπτεία του Συστήματος -διότι γίνεται πολύς λόγος για την εποπτεία του Συστήματος-, και επεξηγήθηκε στον Πρόεδρο επακριβώς πώς γίνεται η εποπτεία και πώς θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι και τα πρωτόκολλα στο Σύστημα για να υπάρχει σωστή διαχείριση των πόρων. Θεωρώ ότι και ο Πρόεδρος έμεινε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία και για το πώς προχωρούμε», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντοπίστηκαν τις πρώτες μέρες και επανέλαβε ότι αυτά ήταν αναμενόμενα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το στοίχημα είναι να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά και να επιλύονται και αυτό θεωρώ, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έχω από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είμαστε ικανοποιημένοι όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων που βγαίνουν στην επιφάνεια».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι πολίτες φαίνεται να αγκαλιάζουν το ΓεΣΥ και ερωτηθείς πώς προχωρά η διαβούλευση για την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στο Σύστημα, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από τον ΟΑΥ και ότι τέλος του Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός για τα οικονομικά δεδομένα, ώστε να ενημερωθούν και ο ΠΑΣΙΝ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΙΝ, με στόχο την 1η εβδομάδα Οκτωβρίου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια ένα προς ένα για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. «Από την ενημέρωση που είχα χθες από τον ΟΑΥ, η πρόταση που ετοιμάστηκε θα διασφαλίζει τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς που διεκπεραιώνει το κάθε νοσηλευτήριο, θα υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ξεχωριστής αμοιβής που ήταν και ένα αίτημα των γιατρών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων -ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το κάθε νοσηλευτήριο. Άρα βασικοί προβληματισμοί και ανησυχίες που υπήρχαν, υπάρχουν απαντήσεις και θεωρώ ότι με αυτή την πρόταση πλέον δεν θα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ή λόγοι μη ένταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολούθως, κληθείς να τοποθετηθεί για τις προτάσεις που υπέβαλαν οι οργανωμένοι φορείς των ιδιωτών ιατρών, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη διαχρονική του θέση, τονίζοντας πως «οτιδήποτε αλλάζει την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, δεν είναι αποδεκτό. Υπάρχουν νόμοι, έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή και εμείς είμαστε “τοποτηρητές”, όπως το ανέφερε και σήμερα ο Πρόεδρος. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία ως έχει. Οτιδήποτε είναι εκτός της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας ή της νομοθεσίας όπως έχει ψηφιστεί, δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Αν θέλουν να το αλλάξουν υπάρχει Βουλή να το αλλάξει και εμείς θα το εφαρμόσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Κάνοντας μια αποτίμηση του 2022 το πρόσημο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό, με τους δικαιούχους να απολαμβάνουν, πλεονεκτήματα ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΥΓΕΙΑ