ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ρεμδεσιβίρης

Τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι το φάρμακο επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης από COVID-19

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε μια θετική εξέλιξη από τον τομέα των φαρμάκων αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης 5 Μαΐου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την ανακοίνωση των νέων περιστατικών COVID-19 στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε μια «συνεχόμενη αξιολόγηση» (rolling review) των δεδομένων σχετικά με τη χρήση του ερευνητικού αντιικού φαρμάκου remdesivir για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 1/5/2020, η παραχώρηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το γνωστό FDA, άδειας επείγουσας χρήσης του ιδίου φαρμάκου για την θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από CoVID-19. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιικό φάρμακο, το οποίο αναστέλλει την RNA πολυμεράση, ένζυμο απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Μελετήθηκε στη θεραπεία της νόσου του ιού Εμπόλα, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο παρηγορητικής θεραπείας σε ασθενείς με CoVID19 στην βάση διαθέσιμών δεδομένων για ανασταλτική δράση σε παθογόνους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV1 και ο MERS.

Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από τα ενθαρρυντικά προκαταρτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης υπό την ονομασία Adaptive CoVID19 Treatment Trial η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και στην οποία συμμετείχαν 1,063 ασθενείς από 68 ερευνητικά κέντρα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, με τον διάμεσο χρόνο μέχρι την ανάρρωση να υπολογίζεται στις 11 μέρες σε σύγκριση 15 μέρες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον τα αποτελέσματα έδειξαν όφελος επιβίωσης, με το ποσοστό θνησιμότητας να κυμαίνεται στο 8,0% για την ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη έναντι 11,6% για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες για την ρεμδεσιβίρη, με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν κάποια ελπίδα στην προσπάθεια ανεύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας της λοίμωξης CoVID19.

Πέραν των ανωτέρω, ενθαρρυντικά στοιχεία έχουν αρχίσει να φαίνονται και από την προσπάθεια παρασκευής κατάλληλου εμβολίου. Αυτή τη στιγμή πέραν των 100 ομάδων παγκοσμίως διενεργούν εκτεταμένες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια παγκόσμια συνένωση επιστημονικών προσπαθειών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ εθνών που έχουμε αναφέρει πολλές φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση