ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Επιβάλλεται η ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων σε στέγες

Η φροντίδα των ατόμων που διαμένουν στις Στέγες πρέπει πλέον να αφορά και την αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού

Newsroom K

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν παγκόσμια, με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αποκάλυψαν τις αδυναμίες του τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας, επισημαίνει στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη. Όπως αναφέρει η Επίτροπος, αναδείχθηκαν, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, τα κενά που υπάρχουν στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στις διαπιστώσεις της η κα Στυλιανού-Λοττίδη αναφέρει τα εξής:

Η πανδημία του ιού COVID-19, έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας (Long Term Care-LTC), σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Dunja Mijatović9, ελλείψεις, όπως, μεταξύ άλλων, η ανεπάρκεια προσωπικού, η παραβίαση των επιθυμιών των ηλικιωμένων και η απομόνωση τους, που ανέκαθεν υπήρχαν, έχουν γίνει, με τη πανδημία, ακόμη πιο έντονες.

Περαιτέρω η κρίση της πανδημίας ανέδειξε σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο τα κενά που υπάρχουν στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Γιατί εκτός από την καθολική παροχή υγειονομικής περίθαλψης απαιτούνται και ρυθμίσεις για την διασφάλιση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων.

Η πανδημία, ανέδειξε, και στο τομέα των ατόμων τρίτης ηλικίας , την ανάγκη για ετοιμότητα προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής κατάστασης σε κρίση, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα πρόσωπα που βρίσκονται σε κάποιο περιορισμό και εξάρτηση στην διαβίωση τους από τρίτους.

Όπως ανέτρεψε την κανονικότητα και τη ρουτίνα όλων μας άλλο τόσο ανέτρεψε και την σταθερότητα και την συναισθηματική ασφάλεια των ηλικιωμένων και των ατόμων που διαβιούν στις Στέγες, των οποίων τα συναισθήματα εναλλάσσονταν συνεχώς, καθώς υπήρξαν φόβοι για μόλυνση από τον ιό και αποχωρισμού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Γι αυτό και η φροντίδα των ατόμων που διαμένουν στις Στέγες, δεν πρέπει να σχετίζεται μόνο με την κατάσταση της υγείας τους, αλλά θα πρέπει πλέον να αφορά και την αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού, την ευημερία και την αξιοπρέπεια τους.

Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για στήριξη των ατόμων αυτών με σκοπό την ομαλή επαναφορά στην καθημερινότητά τους, στην απόλαυση των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους σε κοινωνική ζωή και ποιοτικού χρόνου, όχι μόνο με τα μέλη της οικογένειας τους, αλλά και με άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Όπως έχει επισημάνει και ο Διευθυντής του FRA, Michael O’ Flaherty πρόσφατα «Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι», και καθώς μεταβαίνουμε στο «νέο φυσιολογικό», οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων και να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα. Μόνο τότε, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ξαναβρούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό. "

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι ο ενδεχόμενος κίνδυνος για νέο κύμα και/ή αναζωπύρωση της πανδημίας είναι ακόμα υπαρκτός, επιβάλλεται όπως η Πολιτεία λάβει μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των στεγών ότι: τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν θα πρέπει να είναι ξεχασμένα, αλλά να τυγχάνουν ισότιμης προστασίας και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους χωρίς απομόνωση και σεβασμό στις επιθυμίες τους ,οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της υγείας.

Οι εισηγήσεις της Επιτρόπου αφορούν στα εξής:

Ενόψει όλων των πιο πάνω διαπιστώσεων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες για τη δημιουργική απασχόληση των ενοίκων με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους και να τηρείται ένα εξατομικευμένο πλάνο φροντίδας στο οποίο θα καταγράφονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ενοίκου σύμφωνα με τη φυσική και πνευματική του κατάσταση.Προς την κατεύθυνση αυτή, οι μονάδες θα πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως υλικά ζωγραφικής, πλεξίματος, παζλ και άλλα συναφή εργαλεία για την δημιουργική απασχόληση τους.

Περαιτέρω επειδή στη μετά-COVID εποχή η ψυχολογία των προσώπων είναι ευάλωτη και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε εφάμιλλες καταστάσεις εγκλεισμού, επιβάλλεται όπως η η ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων αυτών, ενισχυθεί από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

Τέλος επειδή η πανδημία του ιού COVID-19 κατέδειξε ότι τόσο για σκοπούς ενημέρωσης όσο και για την επικοινωνία των ατόμων αυτών με τους οικείους τους, είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνολογίας ,όπως είναι οι βιντεοκλήσεις, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες , ούτως ώστε σε όλες τις Στέγες οι ηλικιωμένοι να εκπαιδευτούν στη χρήση της τεχνολογίας για σκοπούς κοινωνικοποίησης και προς αποφυγή της απομόνωσης τους, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων που θα θέσουν σε εφαρμογή οι Διευθύνσεις των Στεγών και να προβαίνουν στην παροχή συνεχούς βοήθειας προς την κατεύθυνση αυτή.

Η παρούσα Έκθεση υποβάλλεται στην καθ΄ύλην αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κοινοποιείται στο Υπουργό Υγείας για τις δικές τους ενέργειες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση