ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικρίσεις για προνομιακή μεταχείριση ιδιωτών επαγγελματιών υγείας

Η μια περίπτωση αφορά ιδιωτικό νοσοκομείο και η άλλη ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων για τον κορωνοϊό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Κλίμα έντονης δυσαρέσκειας έχει προκληθεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, από την διαχείριση που τυγχάνουν, από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και του ΟΚΥπΥ, συγκεκριμένοι οργανισμοί παροχής ιατρικών υπηρεσιών, του ιδιωτικού τομέα. Οι φωνές δυσαρέσκειας κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνουν, ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και ένα εργαστήριο που πραγματοποιεί τεστ για τον ιό του κορωνοϊού, σε σημείο που να γίνεται λόγος για συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φθάσει στην «Κ» και που δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να διατυπωθούν και επίσημα, μια μερίδα ιδιωτών επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών υγείας, διατυπώνει έντονες επικρίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην αγορά υπηρεσιών για τον κορωνοϊό, από των ιδιωτικό τομέα. Πρακτικές που, όπως υποστηρίζεται, δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες διαφάνειας. Στη μια περίπτωση οι βολές στρέφονται κατά του διαχειριστή των δημόσιων νοσοκομείων τον ΟΚΥπΥ, με την άδεια του οποίου υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο, και στην άλλη κατά ιδιωτικού εργαστηρίου για την τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό στη λήψη δείγματος για εργαστηριακό έλεγχο του ιού.

«Απόσπαση»

Με αφορμή τα όσα υποστηρίζονται για τον υπάλληλο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επαγγελματίες υγείας θέτουν τέσσερα ερωτήματα:

-Είναι θεμιτό εν μέσω μιας έκτακτης κατάστασης, όπου επαγγελματίας υγείας έχουν επιταχθεί από την πολιτεία για αντιμετώπισης της πανδημίας, ο ΟΚΥπΥ να καλύπτει ανάγκες ιδιωτικών νοσοκομείων με προσωπικό δημοσίων νοσοκομείων;
-Με ποιο σκεπτικό ο ΟΚΥπΥ ανταποκρίθηκε στο αίτημα ιδιωτικού νοσοκομείου και το ικανοποίησε;
-Η ενέργεια του ΟΚΥπΥ δεν παραβιάζει τους κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού;
-Ποιο είναι το εργασιακό στάτους τους υπαλλήλου που πρόσφερε υπηρεσίες στην ιδιωτική κλινική;
Με βάση τη συμφωνία Υπουργείου Υγείας και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) το δημόσιο αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για όσα περιστατικά δεν αφορούν τον κορωνοϊό και χρήζουν περίθαλψης.

Τα τεστ του κορωνοϊού

Η δεύτερη περίπτωση όπου διατυπώνονται καταγγελίες, αφορά την πραγματοποίηση των τεστ για τον κορωνοϊό από συγκεκριμένο εργαστήριο του ιδιωτικού τομέα. Όπως υποστηρίζεται, ομάδα του ιδιωτικού εργαστηρίου δεν τήρησε τους κανόνες ασφάλειας και προστασίας που υπάρχουν κατά την διαδικασία λήψης δειγμάτων. Σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που υπάρχει, η λήψη των δειγμάτων φαίνεται να πραγματοποιείται σε ανοιχτό δημόσιο χωρίς να έχουν ληφθεί χωρίς να τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν τις αποστάσεις. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», δέκα άτομα είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, αναμένοντας προφανώς να δώσουν δείγμα στο ιατρικό προσωπικό, συγκεκριμένου εργαστηρίου που πραγματοποίησε μέρος των 20 χιλιάδων τεστ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Ο ΟΚΥπΥ

Για την περίπτωση υπαλλήλου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η «Κ» επικοινώνησε με τον ΟΚΥπΥ λειτουργός του οποίου επιβεβαίωσε πως με άδεια του Οργανισμού ο συγκεκριμένος υπάλληλος κάλυψε ανάγκες του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως μας αναφέρθηκε, η άδεια παραχωρήθηκε για περιπτώσεις ασθενών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης και που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτήρια ένεκα των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κάλυψε το κενό που φαίνεται να είχε το Mediterranean Hospital of Cyprus στο χειρισμό μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας για χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.

Mediterranean Hospital

Η «Κ» αναζήτησε να καταγράψει και τη θέση του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της Λεμεσού. Ο Γενικός Διευθυντής του Mediterranean Hospital Νότης Ζαννέτος, απέρριψε τις επικρίσεις επικαλούμενος το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών. «Οι συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων θα έπρεπε να ενθαρρύνονται για το καλό του ασθενή και όχι να αποθαρρύνονται για οπουδήποτε λόγο. Το Mediterranean Hospital Νότης θα αναπτύξει περεταίρω συνεργασίες με τον ΟΚΥπΥ σε όλα τα επίπεδα για την ενίσχυση του Γενικού Σχεδίου Υγείας της χώρας προς εξυπηρέτηση του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X