ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurostat: Καλύτερα στην υγεία τους οι άνω των 65 σε πόλεις στην Κύπρο και ΕΕ

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των αστικών περιοχών επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων

ΚΥΠΕ

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 και άνω) που ζουν σε πόλεις τείνουν να νιώθουν καλύτερα στην υγεία τους σε σχέση με το σύνολο των ατόμων της ίδιας ηλιακής ομάδας που δήλωσαν το ίδιο, με την Κύπρο να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις δύο μετρήσεις, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Eurostat, τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των αστικών περιοχών επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων.

Ειδικότερα, το 2021 το 42,5% των ατόμων άνω των 65 ετών που ζούσαν σε πόλεις στην ΕΕ δήλωναν πως βρίσκονταν σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Το ποσοστό αυτό ήταν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) υψηλότερο από τον μέσο όρο για όλα τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που απάντησαν πως η υγεία τους βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση (41%).

Στην περίπτωση της Κύπρου, το 40% των ατόμων άνω των 65 που ζούσαν σε πόλεις δήλωναν πως ήταν καλά ή πολύ καλά στην υγεία τους, ποσοστό 1,3 πμ υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και αξιολόγησαν την υγεία τους με τον ίδιο τρόπο (38,7%).

Σε οκτώ κράτη μέλη, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ατόμων 65 ετών και άνω που ζούσαν σε πόλεις δήλωσαν πως ήταν καλά ή πολύ καλά στην υγεία τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (66%), τη Σουηδία (64%) και το Βέλγιο (60%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (11%), τη Λετονία (15%) και την Πορτογαλία (21%).

Επίσης, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των άνω των 65 που ζούσαν σε πόλεις και δήλωναν καλά/ πολύ καλά στην υγεία τους σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό όλων των ατόμων άνω των 65 που δήλωναν καλά/ πολύ καλά στην υγεία τους καταγράφηκε στη Σλοβενία (+7 πμ), τη Βουλγαρία και την Κροατία (+5 πμ και στις δύο).

Από την άλλη, στο Λουξεμβούργο (-2 πμ), τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία (-1 πμ) το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 που δήλωναν καλά/ πολύ καλά στην υγεία τους ήταν χαμηλότερο στις πόλεις από ότι σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση