ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φουλ της μεταδοτικότητας - 47 ενεργές αλυσίδες

Οι δύο βασικότεροι πυλώνες του προβλήματος εστιάζονται σε πρωτόκολλα και επαφές

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού, φέρνοντας νέο κύμα ανησυχίας στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Αυτό άλλωστε ήταν και το θέμα που εξετάστηκε στη χθεσινή (Δευτέρα 6/12) σύσκεψη μεταξύ των επιδημιολόγων -της οποίας προήδρευσε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης. Τα στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε η μονάδα ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους αριθμούς κρουσμάτων σε ηλικίες 6-11 αλλά και 12-17 να βρίσκονται με κόκκινα γράμματα στο μπλοκάκι των επιδημιολόγων.

47 ενεργές αλυσίδες - Πού εντοπίζονται

Η έξαρση της μεταδοτικότητας -και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί κρούσμα που να συνδέεται με τη μετάλλαξη «Όμικρον»- είναι δεδομένη αφού σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή έχουμε 47 ενεργές αλυσίδες κρουσμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από σχολικές μονάδες και χώρους εργασίας ενώ στη λίστα με τις αλυσίδες που απαριθμούν τα περισσότερα κρούσματα βρίσκεται και γνωστό κέντρο νυχτερινής διασκέδασης με θαμώνες από διάφορες επαρχίες.

Συγκεκριμένα σε σχολείο της επαρχίας Λεμεσού χτύπησε «καμπανάκι» αφού 5 εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό. Μετά από αυξημένο δειγματοληπτικό έλεγχο στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα θετικοί εντοπίστηκαν και -μέχρι στιγμής- 10 μαθητές. Αυτό όμως αποτελεί μόνο ένα από τα παραδείγματα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης αφού αλυσίδα που σχετίζεται με δημοτικό της επαρχίας Λευκωσίας απαριθμεί ήδη 20 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

16 κρούσματα από νυχτερινό κέντρο - Θαμώνες και σε άλλες επαρχίες

Στην εξίσωση μπαίνει και χώρος νυχτερινής διασκέδασης που βρίσκεται στη Λευκωσία με το σκηνικό να περιπλέκεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάλληλοι του κέντρου βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 με την μονάδα ιχνηλάτησης να προσπαθεί να ακολουθήσει τις επαφές. Από τον μέχρι τώρα έλεγχο το cluster απαριθμεί 16 κρούσματα αφού πέραν των υπαλλήλων από τον ιό προσβλήθηκαν και θαμώνες, μεταξύ των οποίων και άτομα προερχόμενα από διαφορετικές επαρχίες που επέλεξαν την πρωτεύουσα για να διασκεδάσουν.

Πού οφείλεται η έξαρση; - Σκέψεις για νέα μέτρα;

Όπως απορρέει και από το Υπουργείο Υγείας οι δύο βασικότεροι πυλώνες του προβλήματος εστιάζονται σε πρωτόκολλα και επαφές. Πιο αναλυτικά έχει παρατηρηθεί κατά κόρον ότι στους χώρους που παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας. Πέραν αυτού το έργο της μονάδας ιχνηλάτησης δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο αφού αρκετοί θετικοί στον ιό αποφεύγουν να δηλώσουν όλες τους τις στενές επαφές καθιστώντας δύσκολο το να μπει φρένο στη διασπορά. Παρά την επιβάρυνση δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρόθεση για λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων. Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θεωρούν πως αν εφαρμοστούν ευλαβικά τα υφιστάμενα μέτρα η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση