ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓεΣΥ: Ενσωματώνεται η συμπληρωμή 25 ευρώ για εξέταση ασθενών σε μη εργάσιμες ώρες

Ο κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται το δικαιούχο κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Συνήλθε το πρωί της Πέμπτης για πρώτη φορά για το 2019 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, προκειμένου να επανεξετάσει τους περί Γενικού Συστήματος Υγείας κανονισμούς διαδικασίας είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης εισφορών, αλλά τους κανονισμούς των συμπληρωμών και των συνεισφορών.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος και εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας έγινε πρώτα μια ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, για τις διαβουλεύσεις που έγιναν με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και σε ποια σημεία υπήρξαν συγκλίσεις, και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Οργανισμού κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών.

Ο κ. Αντωνίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως στους κανονισμούς του ΓεΣΥ, ενσωματώνεται ως μέγιστη συμπληρωμή το ποσό των 25 ευρώ που θα καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες σε περίπτωση που θελήσουν να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό σε ώρες και μέρες μη εργάσιμες αλλά και σε αργίες.

Σημειώνεται δε, πως είναι στη κρίση του κάθε γιατρού κατά πόσο θα δέχεται ασθενείς σε μη εργάσιμες ώρες και που θα ανέρχεται το ποσό της συμπληρωμής. Δηλαδή ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να καθορίσει το ύψος της συμπληρωμής από 0 μέχρι 25 ευρώ. Υπενθυμίζεται δε, πως η εν λόγω συμπληρωμή έρχεται να προστεθεί στους κανονισμούς μετά από πρόταση που έγινε από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατά τις διαπραγματεύσεις του ΟΑΥ με τον ΠΙΣ που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας τον περασμένο μήνα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, εξέφρασε τις ανησυχίες που υπάρχουν από τον ιατρικό κόσμο ότι δεν υπάρχουν δικλίδες που να διαχωρίζουν τον μισθό του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου, με κίνδυνο να υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης, με τον κ. Αντωνίου να απαντά πως συμμερίζονται τις ανησυχίες που υπάρχουν γι’ αυτό τον λόγο κατά τις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ τους δώσαμε τρεις επιλογές προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, όμως από τη στιγμή που αποχώρησαν οι γιατροί από τον διάλογο, σημείωσε, «σε συνεννόηση με το Υπουργείο θα δούμε ποια από τις τρεις επιλογές θα εφαρμόσουμε». Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως κατά τις διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με τον ΠΙΣ, ο Οργανισμός πρότεινε να γίνετε διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου σε περίπτωση που αυτό βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την Επιτροπή ήταν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα διοργανώσει το Υπουργείο Υγείας τον ερχόμενο μήνα προκειμένου να μπορέσουν οι ανειδίκευτοι γιατροί να συμβληθούν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί ιατροί. Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έθεσε το ερώτημα, «με ποιο τρόπο θα αξιολογηθούν τα άτομα αυτά στο τέλος της εκπαίδευσης και αν η αξιλόγηση τους θα είναι στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας προς τους ασθενείς». Απαντώντας στο ερώτημα της κυρίας Χαραλαμπίδου, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, εξήγησε πως τα εν λόγω σεμινάρια θα γίνουν στους που τελείωσαν τώρα το Πανεπιστήμιο αλλά σε αυτούς που εξασκούν εδώ και 6 χρόνια την ιατρική, προσθέτοντας παράλληλα, πως τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 200 ώρες για να γίνει σωστή προετοιμασία αυτών των γιατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση