ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓεΣΥ: Γιατροί δημιουργούν προοπτικές για συγκλίσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ

Στο επίκεντρο οι προθέσεις για το «σχέδιο συναντίληψης»

Εκ νέου κινητικότητα προκύπτει στο ΓεΣΥ μετά τη στασιμότητα του διαλόγου μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Μετά από ένα περίπου 15πενθήμερο σιγής, μια παρασκηνιακή πρωτοβουλία μερίδας γιατρών φέρνει στο προσκήνιο Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Συγκεκριμένα εντός των τελευταίων ημερών έφθασε στα χέρια του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ένα λεγόμενο «σχέδιο συναντίληψης», το οποίο έδωσε μια νέα προοπτική στο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο και στον ΟΑΥ ενόψει της επερχόμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου. Όπως πληροφορείται η «Κ» στο εν λόγω σχέδιο υπάρχουν καταγεγραμμένα τα όσα συμφωνήθηκαν προφορικώς κατά τη συνάντηση των προαναφερθέντων με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως επίσης μέτρο για να μη γίνεται κατάχρηση του συστήματος από δικαιούχους. Συνοπτικά, εντός του σχεδίου προτείνετε να μπει το ποσό των 20 ευρώ όταν ένας δικαιούχος υπερβεί ένα καθορισμένο αριθμό επισκέψεων στον προσωπικό του ιατρό, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό ενδεχόμενο υπερεσκεψιμότητας.

Δεν υιοθετεί ο ΠΙΣ

Παρά τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν για εξεύρεση συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η επίσημη πλευρά του ΠΙΣ αρνείται την όποια εμπλοκή με το σχέδιο συναντίληψης το οποίο έφθασε στα χέρια του υπουργού. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσσος Οικονόμου, ανέφερε πως δεν υπάρχει απόφαση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ), ούτε έχει περάσει το έντυπο αυτό από το συμβούλιο για να εγκριθεί. Σημείωσε δε, πως «αυτό το έγγραφο μπορεί να δόθηκε από κάποιους άλλους καλόπιστα», προσθέτοντας, ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι από ποιόν και πώς δόθηκε, άλλα ότι ακόμα και τη δεδομένη στιγμή να βρεθούν συναινετικές λύσεις. «Αν αυτό το έντυπο, συνέχισε, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση εμείς θα εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας και θα παραβλέψουμε τον μηχανισμό και τον τρόπο που πήγε».

Προθέσεις

Θετική στάση φαίνεται να έχει Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ ως προς το περιεχόμενο του «σχεδίου συναντίληψης». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» ο υπουργός Υγείας, είδε θετικά αυτή την ανεπίσημη πρωτοβουλία των γιατρών ζητώντας παράλληλα από τον ΟΑΥ να εξετάσει αναλυτικά το έγγραφο και να του το αποστείλει σχόλια επί αυτού. Από την πλευρά του ΟΑΥ εξέτασε ήδη αυτό το σχέδιο, κάνοντας ορισμένες αλλαγές όσον αφορά το ύψος του αριθμού των επισκέψεων που ορίζει η πρόταση, για να εισαχθεί επιπλέον χρέωση (συμπληρωμή) στους δικαιούχους που τον ξεπερνούν. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσιάζεται έτοιμος να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να γίνει αποδεκτό αυτό το σχέδιο στην περίπτωση όμως που το υιοθετήσει επίσημα ο ΠΙΣ και διευκρινιστεί πως αποτελεί την τελική του πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ