ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γρίπη Α: Η ανταπόκριση των Κυπρίων και τα προβλήματα με τα εμβόλια

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της γρίπης Α, έχει ξεκινήσει από σήμερα σε όλη την Κύπρο και ήδη το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται είναι πάρα πολύ υψηλό.

Οι δικαιούχοι για το εμβόλιο της γρίπης Α, είναι παιδιά 6 μηνών εως 15 ετών, όλοι οι πολίτες άνω των 65 και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, είναι να έρθουν στην Κύπρο, συνολικά 180 χιλιάδες εμβόλια, 110 χιλιάδες εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και στα χέρια των προσωπικών ιατρών.

 Η «Κ» επικοινώνησε με τον Νίκο Κωνσταντίνου, Επίκουρο καθηγητή Γνωστικής Νευροεπιστήμης, για να μας μιλήσει για το εμβόλιο της γρίπης Α αλλά και την ανταπόκριση των Κυπρίων σε αυτό. «Το Υπουργείο Υγείας έφτιαξε μια διεπιστημονική ομάδα με καθηγητές Πανεπιστημίων με στόχο την κάλυψη των θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει η Κύπρος» είπε ο κ. Κωνσταντίνου σχολιάζοντας το έργο του Υπουργείου.

Ο κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις που να δείχνουν ότι οι Κύπριοι είναι διστακτικοί στο βάλουν το εμβόλιο της γρίπης Α. «Αν κρίνουμε με το τι συμβαίνει πριν από τον κορωνοϊό, οι Κύπριοι είναι πολύ δεκτικοί στα εμβόλια».

Συγκρίνοντας τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και της γρίπης Α, ο κ. Κωνσταντίνου, εξήγησε ότι «κάποια πράγματα έχουν αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κρίνοντας από τις μετρήσεις και από τους πραγματικούς αριθμούς εμβολιασμών, βλέπουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ ψηλή υποστήριξη έναντι των εμβολίων κατά του κορωνοϊού».

Όσον αφορά τα εμβόλια της γρίπης Α, οι ποσότητες που εισάγει το Υπουργείο είναι τέτοιες που δεν χρειάζεται να καλύψουν άτομα τα οποία είναι διστακτικά στα εμβόλια. Μιλούμε για κάλυψη του 15-20% του πληθυσμού που είναι άνθρωποι ευάλωτοι και πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου τα κύρια προβλήματα των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Α, είναι η δυσκολία στο να κλείσουν ραντεβού, ή η κακή επικοινωνία με τους προσωπικούς τους ιατρούς ή ακόμα και η καθυστέρηση των εμβολίων να έρθουν στην Κύπρο.

«Το πρόβλημα με το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι η διστακτικότητα του κόσμου, αλλά έχουμε πιο πρακτικές δυσκολίες όπως δηλαδή το να έρθουν τα εμβόλια στην ώρα τους. Επίσης ένα άλλο στοίχημα είναι να αρθούν τα εμπόδια που βρίσκει κάποιος μπροστά του μέχρι να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο» είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Τα προβλήματα αυτά ενδεχόμενος να επηρεάσουν και την επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την πανδημία, γιατί κάποια άτομα που θα νοσήσουν και με την γρίπη Α και με τον κορωνοϊό θα εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές» σχολίασε.

Εξηγώντας τις διαφορές του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού, εν συντομία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός ο οποίος μεταλλάσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον κορωνοϊό και δεν γνωρίζουμε ποιο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που θα έχουμε φέτος. Για τον κορωνοϊό, επειδή έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δισεκατομμύρια εμβολιασμοί και δεν είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται πολύ εύκολα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση