ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση - Διερευνάται σχέση με εμβολιασμό

Νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Της Άντρης Θρασυβούλου

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 39χρονη. Το περιστατικό διερευνάται από τους αρμοδίους καθώς η γυναίκα είχε τις προηγούμενες ημέρες εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και παρουσιάζει παρενέργειες που σχετίζονται με θρόμβωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός σχετίζεται με το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στην «Κ», ότι οποιοδήποτε περιστατικό παραπέμπει σε παρενέργειες, διερευνάται. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λάβουν σήμερα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της γυναίκας ενώ είναι υποχρεωμένες να διαβιβάσουν τα στοιχεία του περιστατικού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για αξιολόγηση και γνωμοδότηση ώστε να διερευνηθεί εάν υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβωσης και του εμβολίου. 

Ενώπιον του ΕΜΑ, είχαν τεθεί ακόμη τρεις περιπτώσεις αναφορών θρομβώσεων στην Κύπρο, πολιτών που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca. Οι δύο αναφορές αφορούσαν στο σκεύασμα της AstraZeneca και η τρίτη το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

181 αναφορές για παρενέργειες στην Κύπρο

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, ο αριθμός των αναφορών για παρενέργειες από τα εμβόλια στην Κύπρο ήταν συνολικά 181. Απ’ αυτές οι 141 ήταν ήπιες με μικρή διάρκεια και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, ναυτία, ρίγη ή  ερυθρότητα και πόνο στο σημείο της ένεσης.

Οι 40 εκ των 181 αφορούσαν σοβαρές παρενέργειες, περιλαμβανομένου θρομβώσεων αλλά και γαστρεντερικών διαταραχών οι οποίες ωστόσο, ήταν διαχειρίσιμες. 

Η κ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού υπερτερούν των κινδύνων. Δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο το οποίο δεν θα προκαλέσει (πιθανώς) παρενέργεια, όπως σημειώνει η ίδια.. Τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και κλινικές δοκιμές πριν από κάθε έγκριση ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα αναφοράς ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντρης Θρασυβούλου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση