ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εικόνα των επαρχιών και το φως στην άκρη του τούνελ

Το εμβόλιο βρίσκεται προ των πυλών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η άφιξή του δεν θα σημάνει την ολοκληρωτική χαλάρωση των μέτρων

Του Γιάννου Λύτρα

Παρά την αμφισβήτηση που εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα ως προς τις επιμέρους λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν στα μέτρα που έχουν επιβληθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας, φαίνεται ότι στο σύνολό τους δουλεύουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί κάποιος να εξαγάγει, βλέποντας την επιδημιολογική εικόνα των επαρχιών των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, αναμένεται ότι προτεραιότητα αυτή την περίοδο θα δοθεί κυρίως στις μέρες των Χριστουγέννων και στην πιθανή αποκλιμάκωση που έχει τεθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια τα οποία θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Κύπρο με την «ανατολή» του 2021 αποτελούν το «φως στο τούνελ της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής τους διάσκεψης. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως η έλευση του εμβολίου δεν συνεπάγεται την αυτόματη χαλάρωση των μέτρων.

Η εικόνα των επαρχιών

«Η Πάφος κινείται καθαρά προς τα κάτω και έχει πέσει στα 130/100,000 και η Λεμεσός παρουσιάζει μια σαφή μείωση. Σε παγκύπρια κλίμακα, η αναλογία βρίσκεται πάνω από το 300/100,000 ενώ η Αμμόχωστος έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τη Λεμεσό, η Λευκωσία επίσης παρουσιάζει αύξηση και ακολουθεί η Λάρνακα. Επομένως, βλέπουμε ότι οι τρεις από τις τέσσερις επαρχίες συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο και αυτό δικαιολογεί και τον παγκύπριο χαρακτήρα των μέτρων». Αυτά ήταν τα λόγια του δρος Γιώργου Νικολόπουλου το πρωί της Τρίτης, όταν ανέλυε τα επικαιροποιημένα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε επαρχίας. Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που δόθηκε στην δημοσιότητα από την επιστημονική ομάδα, στο σύνολό της η αθροιστική επίπτωση των δεκατεσσάρων ημερών, έχει σημειώσει σταδιακή άνοδο το προηγούμενο διάστημα, ενώ τώρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση.

Κληθείς ο δρ Πέτρος Καραγιάννης να σχολιάσει τα πιο πάνω δεδομένα, ανέφερε στην «Κ» ότι, όσον αφορά τις Λεμεσό και Πάφο, βλέπουμε τώρα την απόδοση των μέτρων που είχαν επιβληθεί νωρίτερα. Το ίδιο αναμένει ότι θα γίνει και τώρα με τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, είπε, εξηγώντας ότι ίσως δεν είναι αρκετές οι δύο βδομάδες για να αποδώσουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν και ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Μάλιστα, ο δρ Καραγιάννης χαρακτήρισε ρίσκο ενδεχόμενη απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τις χαλαρώσεις που είχαν προαναγγελθεί, χωρίς να υπάρχει σαφής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Φως στο τούνελ

Αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι θα φτάσουν στην Κύπρο οι πρώτες δόσεις των εμβολίων, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή του στις ομάδες που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα. Ωστόσο, ακόμα και με την έλευση των εμβολίων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα αρθούν τα μέτρα προστασίας απ’ ευθείας. Όπως εξήγησε ο δρ Καραγιάννης, για να κριθεί ότι είναι προστατευμένοι από τον νέο κορωνοϊό όσοι θα εμβολιασθούν, πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας, αφού όλα τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται σε δύο δόσεις με την δεύτερη να απέχει τρεις βδομάδες από την πρώτη. Με αυτά τα δεδομένα, περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται ότι θα αποκτήσουν ανοσία οι πρώτοι λήπτες του εμβολίου, γι’ αυτό στο μεσοδιάστημα πρέπει να έρθουν κι άλλα εμβόλια, ώστε να υπάρχει περισσότερη ευελιξία.

Εμβόλιο και μέτρα

Η έναρξη των εμβολιασμών δεν σημαίνει την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων, για τους πιο πάνω λόγους, αλλά θα υπάρξουν χαλαρώσεις. Στην ερώτηση γιατί δεν πρόκειται να επιστρέψουμε απ’ ευθείας στην πρότερη καθημερινότητά μας, ο δρ Καραγιάννης εξήγησε ότι πρέπει να επιτευχθεί, σε πρώτη φάση, η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού και στην συνέχεια μέχρι το 70%.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το Υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, με στόχο την κάλυψη του 100% του πληθυσμού της Κύπρου. Η ανησυχία, όμως, που εκφράζεται από τους ειδικούς αφορά στο κατά πόσο οι πολίτες θα πειστούν και θα δείξουν προθυμία να λάβουν το εμβόλιο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Τα γραπτά μηνύματα είναι άγνωστο εάν στο τέλος του μήνα θα καταργηθούν

Με το σταγονόμετρο η άρση του lockdown

Ετοιμάζεται το πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Φεβρουάριο με την προϋπόθεση να συνεχισθεί η ημερήσια επιδημιολογική ...
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ
Στο καλό σενάριο, η αποκλιμάκωση των υφιστάμενων μέτρων, σύμφωνα με την τάση των επιδημιολόγων, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Σε τρεις φάσεις η άρση του Lockdown

Η επαναφορά στην κανονικότητα και οι φόβοι των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας που θα παρατείνει τους περιορισμούς
Του Απόστολου Τομαρά
 |  ΥΓΕΙΑ