ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «Πολυκλινική Υγεία» περνά στην ECM Partners ως τα τέλη του 2023

Στόχος το 75% μέχρι το 2024 - Στην παρούσα φάση έχει το 25%, αναμένει εγκρίσεις για ακόμα 40% για να πάει στο 65%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο επενδυτικό ταμείο κυπριακών συμφερόντων ECM Partners περνάει η «Πολυκλινική Υγεία» στη Λεμεσό ως τα τέλη του 2023. Στην παρούσα φάση έχει το 25% του νοσοκομείου, ωστόσο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα φθάσει στο 65%. Στόχος, μέχρι τα μέσα του 2024 να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό, συγκεκριμένα στο 75%, όπου θα παραμείνει ο κύριος μέτοχος του νοσοκομείου. Το υπόλοιπο 25% του μετοχικού κεφαλαίου του νοσοκομείου θα το έχουν περίπου 30 – 50 γιατροί, οι οποίοι θα παραμείνουν στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένει το επενδυτικό Ταμείο ECM Partners την έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου (ΕΠΑ) της απόκτησης ακόμα 40% της «Πολυκλινική Υγεία». Πρακτικά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» έχει κάνει αίτηση για την αγορά των μετοχών των δύο υφιστάμενων μεγαλομετόχων, κ. Μάριου Ωρολογά και κ. Ανδρέα Μαραγκού. Με το 25% που έχει αγοράσει ήδη η ECM Partners από τους σχεδόν 200+ μετόχους που είχαν μετοχές στην Πολυκλινική Υγεία, το ποσοστό της θα ανέβει 65% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Όπως υπολογίζεται, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη - μέσα Νοέμβρη θα έχει εγκριθεί η αίτηση της ECM Partners από την ΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που έχει αγοράσει μετοχές στην «Πολυκλινική Υγεία» και θα προχωρήσει σε λίγους μήνες στον πλήρη έλεγχό της, ονομάζεται «Netlana Investments Ltd», με τη μητρική της να είναι η ECM Partners.

Αλλάξανε οι σχεδιασμοί

Μέσα στα τελευταία 2 χρόνια που το Ταμείο άρχισε τις συζητήσεις για απόκτηση ποσοστού στην «Πολυκλινική Υγεία» στη Λεμεσό, άλλαξαν 180 μοίρες οι στρατηγικοί του σχεδιασμοί. Στην αρχή η ECM Partners ήθελε να κρατήσει την «Πολυκλινική Υγεία» ιδιωτική και να μην μπει στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ωστόσο η απόφαση για την ένταξή της στο ΓεΣΥ είναι ειλημμένη και συνάδει μέσα στους υφιστάμενους στρατηγικούς της στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Ταμείο δεν έχει σχεδιασμούς για σημαντικές αλλαγές στο Management του νοσοκομείου, ενώ εντός του σχεδιασμού του είναι να προστεθεί νέο νοσοκομειακό προσωπικό. Αναμένεται να «ρίξει» άμεσα 10 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην «Πολυκλινική Υγεία», για επέκταση κλινών, τμήμα καθετηριασμών (cathlab), αλλά και δημιουργία νέων θέσεων πάρκινγκ (στο δίπλα οικόπεδο). Σύμφωνα με το πλάνο, μπορεί μεν να είναι μακρινό, αλλά υπάρχουν και βλέψεις για δημιουργία ενδεχομένως και ογκολογικής μονάδας, ή νέου ιδιωτικού νοσοκομείου δίπλα στην «Πολυκλινική Υγεία».

Ίδιες πληροφορίες θέλουν να έρχεται σύντομα να αναλάβει την «Πολυκλινική Υγεία» και operator από το εξωτερικό που θα αναθέσει το Επενδυτικό Ταμείο, με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.

Ποια είναι η ECM Partners

Η ECM Partners από την ίδρυσή της έχει προχωρήσει σε λίγο κάτω από 850 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Λίγες από τις επενδύσεις που έχει προχωρήσει από το 2015 το Ταμείο αφορά την εξαγορά της φαρμακoβιομηχανίας Famar στην Ελλάδα, την εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα, την εισηγμένη Mermeren Combinat (λατομείο Σκόπια) καθώς και τα φωτοβολταϊκά της Παυλίδης, το ξενοδοχείο της Κύπρου «Londa» που μετατράπηκε σε οικιστικά πολυτελή διαμερίσματα «Londa Residences», αλλά τώρα «φλερτάρει» να αγοράσει και τα καφεστιατόρια Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων με στόχο διεθνείς επενδυτές (αύξηση στόχου 250 εκατ. ευρώ για προσθήκη στα υπάρχοντα). Η τρέχουσα επενδυτική τους βάση αποτελείται από τοπικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδρύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση